Mirek Topolánek

Mirek Topolánek - Předseda vlády při rozhovoru s MF DNES v září 2007. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Topolánek by měl ve vládě vyměnit sám sebe, soudí čtenáři

  • 67
Čunek, Stehlíková a Topolánek. Tři členové vlády, kteří se v hodnocení více než devíti tisíc čtenářů iDNES.cz umístili na spodních příčkách. Anketa, která měla označit nejhorší ministry, tak dopadla špatně i pro samotného premiéra. Pětku dostal téměř od poloviny hlasujících.

Na červen chystá premiér Mirek Topolánek hodnocení svých ministrů. Ptali jsme se čtenářů, koho by mu doporučili vyměnit. Z vlády by měli odejít tři ministři s nejhorším hodnocením. - čtěte Poraďte Topolánkovi, koho má vyměnit

Od posledního čtenářského hlasování v lednu si vláda mírně pohoršila. Jako celkovou známku získala horší trojku (3.42).

Pozici největšího škůdce si trvale drží vicepremiér, ministr pro místní rozvoj a šéf lidovců Jiří Čunek. Z devíti tisíc čtenářů mu více než šest tisíc dalo pětku, Čunek tak získal nejhorší průměr ze všech členů kabinetu (4.39).

. Jak dopadli ministři

členové vlády od nejlepšího po nejhorší

Na druhém místě se umístila s téměř čistou čtyřkou (4.06) ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

Těžko říci, čím si tato nenápadná politička vysloužila čtenářskou nepřízeň. Její práce totiž zůstává neznámá už z povahy úřadu, který řídí. Jako jediné vysvětlení špatného výsledku se tak nabízí snaha zakázat tělesné trestání dětí, které se setkalo s odmítavou reakcí veřejnosti i odborníků.

Trojici překvapivě doplňuje i sám ministerský předseda Mirek Topolánek (3.90), kterému přitom měla anketa poradit s výběrem nejpravděpodobnějšího adepta na výměnu. Vyměnit by se měl samotný premiér, vzkázali v anketě čtenáři.

Žebříček neoblíbených ministrů pak pokračuje jmény Ivan Langer, Martin Bursík a Tomáš Julínek.

Naopak nejlepšího hodnocení se dostalo tradičně ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, který získal dvojku s minusem (2.29).

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil má sice lepší trojku (2.79), i tak mu ale patří místo druhého nejlépe hodnoceného ministra. Třetí v pořadí skončil zelený ministr školství Ondřej Liška (3.09).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video