Ministr zemědělství Miroslav Toman v pořadu Rozstřel (2. prosince 2019) | foto: Yan Renelt, MAFRA

Vláda není advokátem Agrofertu, hájil Toman žalobu na Evropskou komisi

  • 102
Ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman hájil ve Sněmovně žalobu, kterou podává vláda na Evropskou komisi kvůli pozastavení unijních dotací do českého zemědělství. „Žaloba je legitimním krokem,“ řekl Toman. Vláda podle něj žalobou hájí národní zájmy, ne zájmy Agrofertu. Miroslav Kalousek z TOP 09, reagoval, že žaloba vlády není v zájmu všech daňových poplatníků.

„Naprosto odmítám, že bychom dělali někomu advokáta,“ odmítl to ve Sněmovně Toman. „Chráníme zájmy České republiky a daňových poplatníků,“ uvedl ministr zemědělství. Řekl, že podobných žalob na Evropskou komisi podala Česká republika v minulosti šest.

Jedinou osobou, která má podle Kalouska zájem na žalobě na Evropskou komisi, je beneficient dvou svěřenských fondů. Do nich se premiér Andrej Babiš rozhodl vložit holding Agrofert, aby vyhověl českému zákonu o střetu zájmů. Beneficientem je právě Babiš.

Opozice chtěla, ať se Sněmovna od žaloby vlády distancuje

Strany pravicové opozice proto usilovaly o to, aby se Sněmovna distancovala od žaloby, kterou se rozhodla podat vláda na Evropskou komisi. Poslanci ANO Andreje Babiše ale takové jednání zavetovali.

„Podání žaloby na Evropskou komisi by mělo být až tím posledním krokem. Vláda se však v tuto chvíli chová spíše jako advokát Agrofertu,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. A v úvodu úterní schůze Sněmovny apelovala na poslance, ať podpoří zařazení nového bodu jednání, aby se poslanci od postupu vlády distancovali.

Podobně jako Pekarová Adamová se také ještě před schůzí vyjádřil také Pirát Mikuláš Ferjenčík. „Mně přijde absurdní, že se vláda chová jako když spíše zastupuje Agrofert než Českou republiku,“ řekl poslanec za Piráty.

Aktuální žaloba vlády se týká plateb pro Program rozvoje venkova ve výši téměř 247 tisíc eur (6,3 milionu korun), které Evropská komise pozastavila kvůli podezření na střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Podání žaloby v úterý potvrdilo ministerstvo zahraničí.

Babiš minulý týden řekl, že se projednávání žaloby na vládě nezúčastnil, ministři hovoří o tom, že se kabinet řídil doporučením právníků.

Vláda se chce soudit, přestože zástupci Evropské komise při jednání s představiteli ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu koncem ledna podle fondu uvedli, že nakonec souhlasí s proplacením všech projektů pro společnosti z holdingu Agrofert s výjimkou jednoho projektu za 1,6 milionu korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video