Karel Koželuh. TOP 09 jej stáhla z druhého místa kandidátky.

Karel Koželuh. TOP 09 jej stáhla z druhého místa kandidátky. | foto: TOP 09, iDNES.cz

TOP 09 objasňovala volební škatulata, Koželuhovi zlomily vaz zahrádky

  • 6
Bývalý místostarosta Prahy 1 Karel Koželuh "měřil dvojím metrem", proto přišel o druhé místo na kandidátce TOP 09. Strana den po jeho stažení vysvětlovala, proč krok narychlo udělala. Koželuh údajně zvýhodňoval některé restaurace při záboru veřejného prostranství kvůli zahrádkám. Za dva roky poplatky snížil prý o 56 milionů.

"Existují závažné skutečnosti, které naznačují, že docházelo v letech 2008 a 2009 ze strany tohoto kandidáta k účelovému odpouštění poplatků," řekl předseda TOP 09 v Praze 1 Oldřich Lomecký. Ve středu, kdy zastupitele Prahy 1 Karla Koželuha strana vyškrtla z kandidátky, přitom Lomecký nebral telefon a TOP 09 nechtěla nic vysvětlovat.

Koželuh se k poplatkům za veřejný zábor vyjadřoval v době, kdy byl v Praze 1 místostarostou. Tedy od komunálních voleb v roce 2006 až do svého zářijového odvolání. TOP 09 tvrdí: Máme dokumenty, které dokazují, že některé žadatele o zábor finančně zvýhodňoval.

"Měřil dvojím metrem," řekl předseda pražské TOP 09 František Laudát s tím, že sám dokumenty neviděl, ale věří Lomeckému. Laudát Koželuha do TOP 09 přivedl, ve středu pak jeho vyškrtnutí odsouhlasil (více o středečním kroku TOP 09 čtěte tady).

Zastupitel jakékoliv obohacení odmítá

Koželuh ale popírá, že by se jakkoli obohatil. Podle něj snížení ceny veřejného záboru doporučoval, pouze když šlo o státní, městskou nebo charitativní akci. TOP 09 však tvrdí, že výhodné ceny dával také provozovatelům některých restauračních zahrádek.

Podle Koželuha o snížení poplatků restauracím nerozhodoval on, ale v roce 2008 jejich snížení odsouhlasila městská část, protože restauracím kvůli menšímu počtu turistů klesly zisky.

Koželuh tvrdí, že pod dokumenty pouze napsal své doporučení. Podle Lomeckého rozhodnutí přímo vydával. V roce 2008 prý takto byly poplatky sníženy o 25 milionů korun a v roce 2009 o 31 milionů korun.

Podle Lomeckého se nestal trestný čin, Koželuh ale porušil etický kodex strany. "V politice neplatí presumpce neviny," řekl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video