Bývalý disident a mluvčí Charty 77 Tomáš Hradílek (8. listopadu 2017). | foto: Stanislav Heloňa, MF DNES

Chartista Hradílek ukončil pod tlakem rodiny hladovku proti Zemanovi

  • 383
Bývalý disident Tomáš Hradílek ukončil hladovku, kterou držel 17 dní na protest proti prezidentské kandidatuře Miloše Zemana. Protest ukončil pod tlakem své rodiny, nyní je dvaasedmdesátiletý polistopadový ministr vnitra v péči lékařů.

Bývalý disident a mluvčí Charty 77 zahájil protestní hladovku 1. listopadu, několik dní před příjezdem Miloše Zemana do Lipníku nad Bečvou, kde žije. Tehdy uvedl, že je za své přesvědčení rozhodnutý třeba i zemřít, protože Zeman je podle něj hrozbou pro demokracii (psali jsme o tom v tomto článku).

Tomáše Hradílka od protestu odrazovaly prostřednictvím veřejné výzvy stovky lidí včetně známých osobností z celé země. Aby s hladovkou skoncoval, jej však v Den boje za svobodu a demokracii přiměla až rodina. Jak se jí to povedlo, neupřesnila.

„Způsob, jenž nehodláme nijak vysvětlovat, se nám jej podařilo přinutit, aby se svěřil do péče lékařů a začal postupně přijímat potravu,“ sdělila disidentova dcera Simona Hradílková.

V dopise jeho děti také napsaly, že nemohou přihlížet smrti vlastního otce. „Činíme tak s vědomím, že jdeme naprosto proti jeho odhodlání a přání, ale věříme, že kdyby situace byla obráceně, zachoval by se stejně,“ zdůvodnily s tím, že se rodina rozhodla převzít odpovědnost za jeho život do svých rukou.

Hradílek v otevřeném dopise Miloši Zemanovi uvedl, že jej v roli prezidenta hluboce zklamal. Podle něj Zeman rezignoval na kultivování a humanizování společnosti, je zděšen i z jeho působení v oblasti zahraniční politiky a otevřeně jej žádá, aby zrušil svou kandidaturu na prezidenta.

Konfrontace v Lipníku

Hradílek se minulý týden během jeho návštěvy Olomouckého kraje dostal s prezidentem do konfrontace. Na setkání s občany v Lipníku nad Bečvou Zeman Hradílkovi řekl, že není víc než 113 tisíc občanů, kteří se naopak pod jeho kandidaturu podepsali a proto bude kandidovat.

Proti Zemanově kandidatuře vystoupilo v Lipníku i několik desítek další lidí s červenými kartami. Zvukaře, který během protestu pouštěl píseň Modlitba pro Martu, nakonec zadržela policie a hrozí mu za přestupek proti shromažďovacímu právu pokuta až 15 tisíc (psali jsme o tom v tomto článku).

Zeman zásah policie považuje za zcela adekvátní, neboť řádně povolené shromáždění podle něj nemá právo nikdo rušit.

Hladovkář Hradílek se v Lipníku utkal se Zemanem:

8. listopadu 2017

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video