Do čtrnácti dnů se rozhodnu, zda v klubu setrvám, řekl poslanec Juraj Raninec.

Do čtrnácti dnů se rozhodnu, zda v klubu setrvám, řekl poslanec Juraj Raninec. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Tluchoř zůstává v čele klubu ODS, rebelové si vzali čas na rozmyšlenou

  • 160
Poslanecký klub ODS jednal o tom, jak se postavit k aféře kolem poslance Jana Moravy. Znovu vyzval k odchodu Vlastimila Tlustého. Ten se z jednání klubu omluvil. Poslanci Schwippel a Raninec neuspěli s požadavkem rezignace šéfa klubu Tluchoře. Do čtrnácti dnů se rozhodnou, zda v klubu setrvají.

Oba rebelové, Jan Schwippel a Juraj Raninec, tvrdili, že pokud Tluchoř nevyvodí z kauzy osobní zodpovědnost a neodstoupí z funkce, klub opustí. Raninec to zopakoval i před samotným jednáním klubu. 

Jejich návrh na odvolání Tluchoře se však ani nedostal na program, jeho zařazení podporovala kromě obou poslanců jen Alena Páralová. O Tluchořovi se tak nehlasovalo, v čele klubu zůstává. Už dříve řekl, že se prý nenechá vydírat.

Schwippel a Raninec tvrdí, že se situací v klubu nejsou spokojeni a své další setrvání budou dále zvažovat. Rozhodnout by se měli do čtrnácti dnů.

"Pokládám dnešní jednání za neférové, rozhodnu se do dvou týdnů," řekl iDNES.cz Jan Schwippel.

Poslanci kolem Tlustého Tluchořovi vyčítají, že věděl o kompromitujících materiálech, které Jan Morava sbíral, aby jimi poté mohl vydírat Tlustého i poslankyni zelených Olgu Zubovou.

Morava snímky podle reportáže TV Nova nabídl právě Tluchořovi. Ten mu odpověděl, že má zjistit, zda se prodávají jako celek, nebo jednotlivě. Pak už o ně ale zájem nejevil.

Tlustý by měl odejít, shodli se poslanci
Klub dnes také potvrdil dřívější usnesení grémia strany, že by měl Tlustý odejít a vzdát se mandátu, podobně jako to v pondělí učinil Jan Morava. Tlustý ale nebyl přítomen, proto o jeho vyloučení z klubu poslanci nehlasovali.

"Je možné, že se dohodneme, že bez něj to příliš cenu nemá. Je možné, že sám svou nepřítomností dal signál k tomu, že rozhodnout nějak máme," řekla už před jednáním klubu místopředsedkyně Sněmovny za ODS Miroslava Němcová.

Schwippel nesouhlasil s tím, jak jednání probíhalo. "Celou dobu se hovořilo jen o roli Vlastimila Tlustého, klub se téměř nezabýval rolí Jana Moravy," řekl poslanec iDNES.cz.

Jednání se účastnil i premiér a předseda ODS Mirek Topolánek (jeho vyjádření čtěte zde), stejně jako Morava, který v pondělí složil mandát poslance. Přítomen byl i jeho nástupce ve Sněmovně, náměstek ministra práce Miroslav Jeník.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video