Lucie Talmanová bude bojovat o hlasy voličů na Kutnohorsku. Ilustrační foto

Lucie Talmanová bude bojovat o hlasy voličů na Kutnohorsku. Ilustrační foto | foto: Václav Pancer, MF DNES

Talmanová se na Kutnohorsku utká o Senát se Zubovou či Šojdrovou

  • 51
Manželka expremiéra Mirka Topolánka a bývalá místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová se objeví na Kutnohorsku na kandidátce ODS do senátních voleb 2010. Jejími soupeřkami tu budou třeba zelená Olga Zubová nebo křesťanská demokratka Michaela Šojdrová.

"Kutná Hora rozhodla, že paní Talmanová bude na její kandidátce. Prozatím se nám nedonesla jiná informace, která by to měnila," uvedl pro iDNES.cz předseda Senátu Přemysl Sobotka, který letos obhajuje svůj mandát na Liberecku.

Proč za Kutnohorsko?

Spekuluje se o tom, že místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová by v Praze ve volbách do Senátu neuspěla. Volit budou lidé v Praze 6, 10 a 11.
Přinejmenším ve dvou z těchto obvodů se dá čekat, že by Topolánkova partnerka podporu nezískala.

Lucie Talmanová se tak v podzimních volbách postaví například proti Olze Zubové ze Strany zelených či podnikateli Stanislavu Veselému z KSČM. Jejím hlavním sokem však bude současný starosta Čáslavi Jaroslav Strnad kandidující za sociální demokraty.

Lidovci pak v kraji nasadí úřadující předsedkyni strany Michaelu Šojdrovou. ČTK to dnes řekla tajemnice středočeské KDU-ČSL Renata Milerová.

Původně se přitom počítalo s tím, že lidovci v obvodu Kutná Hora nasadí do boje o senátorské křeslo ředitelku pečovatelské služby Marii Štorkovou.

Talmanové nabídl kandidaturu středočeský poslanec a šéf oblastního sdružení Pavel Bohatec. "Podporuju ji. Je místopředsedkyní Poslanecké sněmovny, což je ústavní funkce," vysvětlil dříve Bohatec.

Talmanová svou kandidaturu neměla původně příliš jistou, ne všichni tamní členové strany ji podporovali. Čáslavská ODS navrhovala svého kandidáta (čtěte Chce tu kandidovat, ale jezdí sem jen na chatu, vyčítají Talmanové).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video