Typickou obětí pasivního kouření je barman nebo servírka. Ilustrační foto.

Typickou obětí pasivního kouření je barman nebo servírka. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Tabák zabije 1 500 nekuřáků za rok

  • 775
Cigaretu si sami nezapálili, přesto je nakonec zabil tabák. Na následky pasivního kouření v Česku za rok podle statistiky zemře 1 500 nekuřáků. Přesně říci, že právě ten a ten člověk zemřel kvůli dlouhodobému vdechování cizího cigaretového kouře, však nelze.

Ale odborníci sledují, v jakých podmínkách pracovali nekuřáci, kteří zemřeli na nemoci obvyklé u kuřáků. I u nedobrovolných kuřáků totiž dlouhodobé vystavení cigaretám vyvolává nádory, nemoci srdce a choroby dýchacího ústrojí.

Typickou obětí pasivního kouření je barman nebo servírka. V USA na začátku února zaznamenali první okamžitou smrt na následky pasivního kouření. Servírka zemřela po astmatickém záchvatu, který vyvolaly cigarety.

Ochránit personál v restauracích, ale také hosty-nekuřáky má nový zákon, o kterém budou tento týden rozhodovat poslanci. Budou jednat o řadě variant, které zahrnují například zřízení kuřáckých koutků.

"Paradoxně největší šanci na přijetí má návrh na úplný zákaz kouření v restauracích," říká předkladatel zákona Boris Šťastný z ODS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video