Petr Janeček | foto: Petr Topič, MAFRA

Strašení dětí i duchové mrtvých. Svátky bývaly temné a děsivé, líčí etnolog

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zjevují se duchové, mrtví vstávají z hrobů a vzpomíná se na tajemná úmrtí. Kolem krouží čarodějnice a různé temné bytosti. A věští se. I takhle mohou vypadat svátky kolem Vánoc. Tradičně se s nimi nepojí jen radost z klidu, setkání a dárků, ale také tajemství, obavy a očekávání toho, co přijde. O této temné stránce jsme si povídali s etnologem a folkloristou Petrem Janečkem.

Charles Dickens v novele Vánoční koleda líčí Vánoce jako čas, kdy se hamižnému kupci zjevují duchové a odhalují mu děsivou budoucnost. To se na Vánoce stává?
Jak vyvolávání duchů, tak věštění budoucnosti je s Vánoci spjato určitě. Vánoce mají vůbec silnou nadpřirozenou stránku. Chodí Ježíšek a jde o významné vybočení z každodennosti. Takže je v nich odedávna jak tajemno, tak zázračno, což může být dodnes nejednou až děsivé. V Anglii bývá zvykem, že si lidé vyprávějí duchařské příběhy, popřípadě je sledují v televizi. Zatímco my se díváme na Tři oříšky pro Popelku, oni čtou nebo sledují mnohem temnější povídky.

Tehdy se useknuté ruce a utopené děti vnímaly jako pedagogický nástroj a právě děsem bylo podle tehdejšího mínění dobré děti vychovávat.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video