Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Studující matky úlevy nedostanou. Je to drahé a diskriminační, míní stát

  • 753
Vysokoškolské studentky zřejmě budou muset dál platit za prodloužení studia, které přerušily kvůli dítěti. Novelu, podle níž by mladé matky byly osvobozené od poplatků a zůstaly jim studentské výhody, totiž ministerstva považují za diskriminační a pro státní kasu příliš nákladnou. Ve středu bude o návrhu jednat vláda.

S novelou zásadně nesouhlasí ministerstvo financí, podle kterého by měla příliš velký dopad na rozpočet. Matka studentka by totiž po celou dobu přerušení studia byla považována za nezaopatřené dítě, takže by mohla čerpat řadu dávek. Resort považuje za vhodnější podpořit individuální studijní plány, případně rozložení studia do více let, uvádí se v předkládací zprávě.

Ministerstvo práce a sociálních věcí sice cíl návrhu podporuje, za závažný nedostatek ale považuje to, že se materiál nezabývá situací, kdy by studentka měla dvě děti po sobě. Doba studia by se jí tak mohla prodloužit až o šest let.

Podle MPSV i ministerstva zdravotnictví je navíc návrh diskriminační, protože se týká pouze žen a opomíjí skutečnost, že na rodičovskou dovolenou může jít i otec dítěte. Další výhrady mělo také ministerstvo školství.

Návrh naopak odsouhlasilo ministerstvo obrany a ministerstvo vnitra, podle kterého by se ale výhody měly týkat i studentů středních a vyšších odborných škol.

Novelu předložili předsedkyně sněmovního školského výboru Anna Putnová a šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Jejím cílem je zlepšení postavení matek, kterým se dítě narodí v době studia na vysoké škole. Podle předkladatelů by přijetí právní úpravy mělo motivovat studenty neodkládat mateřství a rodičovství.

Podle návrhu by se přerušení nezapočítávalo do maximální možné délky studia. Studující matky nyní mohou školu přerušit, ale ztrácejí status studentky a s tím spojené výhody. V současné době připadá na tisíc vysokoškolských studentek sedm matek, uvedla ČTK.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video