ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: shutterstock.com

Že je květen? Do Česka míří studená fronta, v půlce týdne budou rána kolem nuly

  • 53
Do Česka se od severu blíží studená fronta. Ta by počasí na našem území měla ovlivňovat od příští středy. Noční teploty by mohly při vyjasnění i v nížinách klesat k nule. Vyplývá to z modelu, který na svém Twitteru zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Podle modelu by nejchladnější noc měla být ta ze středy na čtvrtek, ale chladno má být také v noci ze čtvrtka na pátek.

„Skutečná teplota závisí na vyjasnění a také rychlosti větru. Je ale možné, že mrazíky přijdou i v příštím týdnu, a to včetně nížin,“ řekla iDNES.cz Tereza Matušková z Českého hydrometeorologického ústavu.

Více na Počasí iDNES.cz

Odpolední teploty by ve středu měly dosahovat průměrně 13 stupňů Celsia a ve čtvrtek 16 stupňů Celsia. V oba dny by mělo být polojasno.

Model, který Český hydrometeorologický ústav zveřejnil, ukazuje očekávané teploty ve výšce 1 500 metrů nad mořem. To je výška, kdy se do nich ještě nepromítá vliv toho, jak je vyhřátý zemský povrch.

Podle některých modelů se noční mrazíky objeví i o příštím víkendu a v noci by teploty mohly klesnout bodu mrazu.

V současné době meteorologové vydali výstrahu na mráz ve vegetačním období, která platí od pondělních 1:00 do 7:00. Týká se nižších poloh v Moravskoslezském kraji, v částech krajů Olomouckého a Pardubického, a také Broumovska v Královéhradeckém kraji.

Meteorologové uvedli, že zeleninu a nízké rostliny mohou lidé zakrýt světlou netkanou textilií, kterou mohou ponechat i víc dní až do odeznění ranních mrazů.

Přízemní mrazy zasáhly Česko také na konci března a začátkem dubna, tehdy ohrožovaly hlavně kvetoucí ovocné stromy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video