Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zavedení trvalého zimního času je zdraví prospěšnější, tvrdí vědci

  • 602
Mezinárodní odborné společnosti, které se zabývají výzkumem biologických rytmů a jejich ovlivnění světlem, doporučují zavedení ustáleného standardního, tedy zimního času, uvedl Fyziologický ústav Akademie věd (AV ČR). Zavedení trvalého zimního času je zdraví prospěšnější než času letního.

Vědci doporučení formulovali v návaznosti na iniciativu Evropské komise ukončit příští rok povinné střídání času. Rakouské předsednictví v pondělí navrhlo členským zemím EU odložit konec až na rok 2021.

„Ponechání standardního času celoročně zajistí lidem v zimě více expozice rannímu světlu a v létě budou lidé méně vystaveni večernímu světlu. Tím se lépe synchronizují jejich biologické hodiny a spánek bude nastaven na dřívější dobu ve vztahu k pracovní době a školnímu času. Lidé budou celkově psychicky zdravější a pracovní i školní výkony se zlepší,“ uvedla Alena Sumová z Fyziologického ústavu AV ČR a Evropské společnosti biologických rytmů.

Zimní čas podle výzkumů zlepšuje kvalitu spánku, je zdravější pro lidské srdce a má pozitivní vliv na tělesnou hmotnost, píše se ve zprávě. Prokázána je také jeho souvislost se snížením spotřeby alkoholu a tabáku i nižším výskytem nádorových onemocnění.

„Zrušení změn času nabízí nyní jedinečnou příležitost ke zlepšení celkového zdraví společnosti zavedením stálého standardního času. Toto stanovisko bylo zasláno také českým vládním institucím - ministerstvu zdravotnictví, ministerstvu životního prostředí, Kanceláři prezidenta republiky a Senátu Parlamentu ČR,“ dodala Sumová u Fyziologického ústavu.

Stanovisko schválily odborné společnosti Evropská společnost biologických rytmů, Evropská společnost pro výzkum spánku a Společnost pro výzkum biologických rytmů a odeslaly jej Evropské komisi pro změnu času.

Změna času v březnu je chyba, řekla bioložka Helena Illnerová v Rozstřelu:

23. října 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video