Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měla jsem 39 kilo a nosila pleny, říká žena trpící kolitidou. Nemocných přibývá

  15:12
Šestatřicetiletá Martina žije se zánětem tlustého střeva zvaným kolitida. Nemoc, která se projevuje bolestivým nucením na stolici i krvácením z konečníku, ji dostala na dno. V nejhorších fázích měla 39 kilo, na záchod chodila i 20krát denně, bez pleny nemohla z domu. Pomohla až biologická léčba. Počet lidí se střevními záněty v posledních letech stoupá, může za to stres i životní styl.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Martina začala první střevní problémy pociťovat na střední škole. Už skoro dva roky ji trápily silné křeče v břiše, bolest vystřelovala až do zad. „Objevovaly se nárazově, dva měsíce jsem měla klid a pak přišly dva týdny hrůzy,“ vzpomíná.

Navštívila proto gastroenterologa, který jí ale řekl, že za její obtíže může stres kvůli maturitě a nástupu na vysokou školu. „Doporučil mi vitaminy s tím, že to přejde,“ popisuje Martina.

Krevní testy jí udělal až po dvou letech. Mírně zvýšeným hodnotám, které ukazovaly na zánět, nevěnoval lékař pozornost. Problémy se nelepšily, byly naopak čím dál častější a intenzivnější, Martina po čase skončila na pohotovosti.

Ulcerózní kolitida

je chronický zánět sliznice tlustého střeva.

Vzniká mezi dvacátým a pětatřicátým rokem života, někdy ale i po padesátce.

Projevuje se častým a bolestivým nucením na stolici, při kterém někdy odchází jen krev a hlen, krvácením z konečníku i průjmem.

Provází ho i mimostřevní příznaky, nejčastěji bolesti a záněty kloubů, kožní potíže, záněty očí či postižení jater.

Typické je střídání různě dlouhých období klidu – remisí – s fázemi aktivace nemoci – relapsy.

Ani tam se jí ale nedostalo léčby, kterou by potřebovala. Lékaři jí dali léky proti křečím a bolesti a poslali ji domů.

„Není to nic neobvyklého,“ komentuje místopředseda České gastroenterologické společnosti Milan Lukáš. Diagnóza choroby není snadná, projevy nemoci jsou pozvolné, plíživé a zpočátku nespecifické.

Obzvlášť na pozoru by se měli mít lidé, v jejichž rodinách se vyskytují střevní záněty a autoimunitní choroby, jako je celiakie, roztroušená skleróza nebo revmatoidní artritida.

Když byla Martina v nemocnici potřetí se stejným problémem, postavil se za ni otec, který odmítl odjet, dokud dceři lékaři neudělají podrobnější vyšetření.

Krevní testy ukázaly na intenzivní zánět v těle, kolonoskopie potvrdila, že trpí ulcerózní kolitidou, chronickým onemocněním střevní sliznice.

„Díky této hospitalizaci jsem se dostala do péče skvělé paní doktorky, u které se léčím dodnes,“ dodává Martina. Prvních pár let brala léky a nemoc se neprojevovala.

Nemoc o sobě dala znovu vědět, když Martinin otec dostal rakovinu. „Bylo to velmi stresové období, měla jsem časté ataky nemoci, které jsem obtížně zvládala,“ popisuje žena. Když se tatínkovi ulevilo a její tehdejší přítel Martinu požádal o ruku, kolitida se opět zklidnila.

Lukáš vysvětluje, že stres je významný prvotní spouštěč nemoci. Podílí se často i na jejím novém vzplanutí, takzvaném relapsu.

Bez pleny jsem nemohla z domu

Na Martinu nemoc po čase zaútočila znovu, trpěla krvavými vodnatými průjmy, kterých bylo až dvacet denně. Lékaři zjistili, že má ve střevě přemnoženou bakterii clostridie s nadměrnou produkcí toxinů. Absolvovala proto antibiotickou léčbu, její stav se stabilizoval a ona otěhotněla.

„V těhotenství a při kojení jsem se cítila dobře, poté ale přišly další relapsy nemoci,“ tvrdí. Rakovina se jejímu tatínkovi vrátila a už se mu nepodařilo nemoc překonat.

Vlivem stresu ze smrti otce se Martinin stav opět zhoršil, několikrát skončila v nemocnici, při 164 centimetrech výšky vážila 39 kilo. Byla téměř dva a půl roku na antibiotikách, bez pleny nemohla odejít z domu, toalety navštěvovala 15–20krát denně.

Stolice pro záchranu života. V Česku má začít fungovat první dárcovská banka

„Nechtěla jsem být s dcerou zavřená doma, takže i když to byl stres, vyrážely jsme ven, ale vždy jsem měla přesně zmapováno, kde jsou toalety. Psychicky jsem ovšem byla na dně,“ popisuje Martina. Trápila ji také velká únava.

Místopředseda České gastroenterologické společnosti hovoří o tom, že právě obrovská únava pacientů je snad nejhorším projevem střevních zánětů. „Ta jim znemožňuje pracovat, starat se o rodinu, o kvalitním trávení volného času nemluvě. Nemoc sice nekrátí délku života, ale významně snižuje jeho kvalitu,“ upozorňuje lékař na nejtemnější úskalí nemoci.

Nemocných rok od roku přibývá

Počet Čechů, které střevními záněty trpí, v posledních letech razantně stoupá. Zatímco před třemi lety se počet pacientů pohyboval kolem 55 tisíc, nyní odborníci léčí již 70 tisíc nemocných Čechů. Odhadují, že do roku 2030 toto číslo opět vzroste, a to až na 80 tisíc. Třetina pacientů se střevními záněty nemůže plně pracovat, dalších 10 procent je v invalidním důchodu.

Přesnou příčinu trendu lékaři neznají. „Velký význam hrají genetické vlohy, které jsou zásadní pro projevení choroby. Dalšími spouštěči jsou špatný životní styl, kouření, stres,“ poznamenal Lukáš. Právě u pacientů s kolitidou se lékaři obávají zhoršení stavu kvůli současné situaci ve světě v souvislosti s válkou nebo zdražováním energií.

Naději představuje biologická léčba, která pomáhá asi 10,5 tisícům nemocných. „Stále zkoumáme možnosti, jak život pacientů se střevními záněty zlepšit. Po čase u nich totiž biologika přestávají fungovat a je třeba je vyměnit nebo kombinovat tak, aby se protizánětlivý efekt sčítal,“ vysvětluje Lukáš.

Boří mýty o vývodu. Nejtěžší je naučit se mít se rád, říká blogerka

Nové léky slibují pacientům větší bezpečnost a efektivitu. „Chceme je léčit dříve, než dospějí do devastujícího stadia, kdy ve střevě vzniknou trhliny a další poškození. Jednáme o tom se zdravotními pojišťovnami, aby léčbu pacientům hradila v časnějších stádiích nemoci,“ dodává Lukáš.

Čtvrtý preparát biologické léčby konečně zafungoval i Martině. Od té doby dochází pravidelně každé dva měsíce na infuzi biologické léčby, vyšetření střevního mikrobiomu a na specializovanou kliniku na doplnění potřebných probiotik a vitaminů, jednou za rok jezdí do lázní a její stav je stabilizovaný.

„Díky pobytu v lázních jsem si uvědomila, že nejsem divná, což jsem si dlouho myslela, ale že je kolem mě spousta lidí, kteří řeší podobné problémy a s touto nemocí bojují a hlavně žijí,“ dodává s tím, že „srovnat si to v hlavě“ jde ruku v ruce s uzdravením. Na své psychice dál pracuje a pravidelně dochází na terapie k psychosomatičce.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: kolitis, zánět

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...