Strážníci v Plzni lovili prostitutky

  • 29
Špatné kšefty měly v noci na sobotu lehké děvy na plzeňských výpadovkách. Dvacítka strážníků vyrazila na speciální akci zaměřenou právě na prostitutky, protože podle městské vyhlášky platící od 1. prosince loňského roku nesmějí ženy živící se sexem nabízet své služby na území města.

Strážníci v černých zásahových uniformách vyrazily po půl osmé večer na Domažlickou třídu. Ta je nejkratší spojnicí mezi centrem města a dálnicí na Rozvadov. Prostitutek tu bývá nejvíce.

Co se děje za dopravní značkou označující konec Plzně už strážníky nezajímá, tam už mohou prostitutky provozovat svoji činnost bez omezení. Vyhláška se týká jen Plzně.

Jedna z hlídek objevila dvě mladé ženy blíže k centru, u hřbitova v Zátiší. Strážníci kontrolují totožnost obou žen kolem dvaceti let. Když se objeví fotografové, obě ženy utíkají přes výpadovku a míří na blízké parkoviště. Tam je strážníci znovu dostihnou. „Musíte mě fotit? Jděte s tím do pr…! Jestli chcete, tak si vyfoťte můj zadek,“ vykřikuje černovláska. Když zájem fotografů nepolevuje, snaží se ukrýt za rohem. Marně.

Strážníci jedné z kontrolovaných domlouvají, protože ji na Domažlické třídě kontrolují poprvé. Druhou ale kontrolovali už několikrát. „Její případ předáme k vyřešení přestupkové komisi,“ vysvětluje strážník, který vypisuje papíry o kontrole.

Strážníci podle jejich mluvčí Pavly Vaníkové, která se akce také zúčastnila, využívají především toho, že dobře znají prostředí. „Za měsíc a půl, co vyhláška platí, jsme zkontrolovali sto šedesát osob, které se pohybují na místech, kde se na ulicích provozuje prostituce. Zatím jsme uložili dvacet blokových pokut, z toho sedmnáct nebylo zaplaceno. Mezi těmi třemi, co zaplatili po tisíci korunách, jsou dva zákazníci, kteří byli přistiženi i s prostitutkou,“ upřesnila Vaníková.

Pokud pokutované ženy nezaplatí, plzeňský magistrát z nich bude peníze vymáhat. Na místě mohou strážníci za porušení vyhlášky zakazující prostituci ve městě vyměřit maximálně tisíc korun, ve správním řízení hrozí dopadeným sankce až třicet tisíc korun. „Do správního řízení předáváme případy, kdy pokutovaná žena opakovaně nezaplatí,“ dodala Vaníková.

Od okamžiku, kdy strážníci začali pokutovat lehké děvy v plzeňských ulicích, asi polovina z nich se přesunula z Domažlické třídy až za hranici města. Podobná situace je podle strážníků i na Rokycanské třídě, která je výpadovkou na Prahu.

Za celou noc strážníci kontrolovali na Domažlické třídě v Plzni sedm žen, které se nabízely přímo na ulici. Čtyři tu byly poprvé, ty strážníci upozornily na platnost vyhlášky a vykázali je pryč. Tři případy budou řešit přestupkové komise.  

Celkem sedm žen, které nabízely na území Plzně sexuální služby, našli v noci na 15. ledna plzeňští městští strážníci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video