Strážníci v metru na Florenci

Strážníci v metru na Florenci - Dispečeři Dopravního podniku a pražští strážníci vytvářejí živé zábradlí ve stanici metra Florenc. Denně zde stovky lidí zahltí vestibul, když přestupují z náhradní autobusové dopravy. (1. listopadu 2002) | foto: Michal Kamaryt, ČTK

Strážníci dělají v metru živé zábradlí

  • 14
Florenc - Cestující pražskou MHD si už museli zvyknout, že v přeplněných soupravách bývá hlava na hlavě. To, co se děje v ranní špičce ve stanici metra Florenc na trase C, je však jen pro silné povahy. Do přecpaných vozů se člověk často dostane až na třetí pokus. Aby se lidé na peroně neušlapali, zavedl Dopravní podnik zvláštní opatření. V největším návalu zde stojí řetěz dispečerů a strážníků, kteří vytvářejí živé zábradlí.

Hlavním důvodem opatření je bezpečnost cestujících. Na 12 dispečerů spolu se sedmi strážníky brání svými těly, aby se dav na schodišti neušlapal. Do stanice je totiž přístup jen z jedné strany a schodiště je poměrně úzké.

"Jiné řešení nyní neexistuje," tvrdí mluvčí Dopravního podniku Michaela Kuchařová.

Orientaci na nástupišti navíc cestujícím zhoršuje i to, že vlaky odjíždějí z obou kolejí jen jedním směrem, tedy na stanici Háje.

"Pevné zábradlí by bylo v mačkanicích lidem nebezpečné, navíc by situaci nijak neřešilo. Dispečeři spolu s policií totiž mění pozice podle množství lidí vycházejících z metra," uvedla mluvčí.

Mimo dopravní špičku je na Florenci poměrně klid. Na schodech je tedy pouze pět dispečerů. Pomáhá jim i hlas z amplionu, který po příjezdu vlaku do stanice hlásí, aby cestující vystupovali po levé straně schodiště.

Živé zábradlí přetrvá na Florenci zřejmě až do Vánoc. Teprve v prosinci totiž dopravce plánuje zprovoznit eskalátory, které umožní výstup druhou stranou stanice.

Pracovníci Dopravního podniku dokonce rozšířili i výstupní autobusovou zasávku v Křižíkově ulici, aby cestující neblokovali přístup do metra. "Nechali jsme seřídit i semafory, aby do zastávky přijížděly maximálně dva autobusy a lidí do metra nešlo najednou takové množství lidí," podotkla Kuchařová.

Florenc na trase C je třetí otevřenou stanicí zasaženou velkou vodou. První bylo Hlavní nádraží a Muzeum. Na Florenci nejen končí kyvadlová doprava metra ze stanice Muzeum, ale je zde i důležitý přestupní uzel jak mezi městskými a linkovými autobusy tak i vozy náhradní autobusové dopravy.

Pražský dopravní podnik plánuje celou trasu metra C zprovoznit do 18. listopadu s tím, že ještě do března se bude projíždět stanice Vltavská, kde je potřeba vyměnit eskalátory.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video