Je to turecké hospodaření, kritizuje zadlužování současnou vládou Schillerová

  • 370
„Budeme bojovat, seč nám budou síly stačit, kdybychom se měli připoutat k pultíku,“ kritizuje šéfka poslanců ANO a stínová ministryně financí Alena Schillerová plán vlády Petra Fialy, která chce zrušit desetiprocentní sazbu daně z přidané hodnoty, což by zdražilo léky, vodu a další základní životní potřeby.

Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS chce místo dvou snížených sazeb DPH (10 a 15 procent) prosadit jen jednu a to tak, aby se zároveň vybralo více peněz z této daně. Podražit by také mohly knihy a časopisy nebo vstupenky na kulturní či sportovní akce, z nichž dnes stát vybírá desetiprocentní daň.

Schillerová kritizovala také rychlosti zadlužování České republiky. „Je to turecké hospodaření,“ vytkla pětikoaliční vládě. „Ministr financí Zbyněk Stanjura zadlužil naši republiku o 429 miliard korun,“ komentovala Schilllerová roční působení vlády ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN.

Podle odhadů ministerstva financí hospodaření veřejných financí skončilo loni se schodkem 3,6 procenta HDP a s dluhem 44,6 procenta HDP. V letošním roce by se měl celkový schodek přechodně zvýšit na 4,2 procenta HDP, deficit by měl prohloubit zadlužení až na 45,8 procenta HDP.

„Tento týden vydal Eurostat aktuální čísla a jediná Česká republika je zemí, která prohlubuje v poměru k HDP svoje zadlužení,“ řekla ve Sněmovně stínová ministryně financí s tím, že vláda o uzdravení veřejných financích jenom mluví. „Bude se prodražovat obsluha státního dluhu. Za to nese odpovědnost ODS a celá vláda,“ řekla Schillerová.

Hnutí ANO minulý týden na mimořádné schůzi Sněmovny neúspěšně usilovalo o vyjádření nedůvěry vládě Petra Fialy. Pro svržení vlády bylo jen 81 poslanců ANO a SPD. Na straně vlády hlasovalo 102 poslanců, zbytek byl omluven.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video