Nižší růst penzí má Schillerová za loupež za bílého dne. Sejde se s Pavlem

  • 255
Za skandální a asociální označil šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček návrh koalice na nižší růst důchod. Navíc vláda podle něj prosazuje změnu retroaktivně. „Hanebný návrh, který má připravit 2,7 milionu důchodců o nárok, který jim už vznikl,“ řekla šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. V pátek bude jednat se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem.

Ten chce znát názor opozičních poslanců na vládní návrh na snížení valorizace penzí, který by dostal k podpisu, pokud by ho koalice v parlamentu prosadila. Zatím neřekl, zda by nižší růst penzí podepsal.

Průměrná starobní penze by podle návrhu vlády měla od června vzrůst kvůli inflaci o 760 korun místo o 1770 korun, o které by se zvedla podle nynějších pravidel. „Jsme si vědomi toho, že úpravou valorizace snižujeme původní valorizační mechanismus, který byl nastavován v době, kdy tehdejší autoři nepočítali s tím, že by tady byly roky s takovou vysokou inflací,“ řekl ministr práce Marian Jurečka ve středu po jednání vlády.

Sněmovna bude návrh schvalovat na mimořádné schůzi příští týden v úterý. Politici ANO nechtěli prozradit taktiku, jakou zvolí, aby návrh pětikoalice nestihla prosadit do 21. března. Pak by totiž vládě nezbylo nic jiného, než aby penze navýšila podle toho, jak nyní platí zákon, tedy o 1770 korun měsíčně.

Nakonec to vláda vyplatí v původní výši, říká Schillerová

Schillerová prohlásila, že nakonec koalice stejně nezbyde nic jiného, než aby důchodcům tyto peníze vyplatila v původní výši. I kdyby ji k tomu musel donutit Ústavní soud.

Jurečka ve středu obhajoval i to, že vláda chce vláda zákon prosadit ve stavu legislativní nouze, což je i podle některých ústavních právníků na hraně. Není tak jisté, že by to obstálo u Ústavního soudu, na který se plánuje obrátit opozice, když schválení zákona nezabrání v parlamentu.

Jurečka říká, že vláda musela tuto cestu k prosazení nižší valorizace penzí zvolit, protože opozice avizovala, že by vetovala projednání zákona o mimořádné valorizaci důchodů ve zkrácených lhůtách.

Jurečka přiznal, že kvůli vysokým nákladům může koalice přehodnotit výchovné

Ministr práce a sociálních věcí také řekl, že vládní koalice znovu řeší osud výchovného, kdy penzi hlavně některým ženám navýšila od ledna pětistovka za každé vychované dítě.

„Musíme i tuto situaci vyjasnit v rámci koalice, pokud bychom tu úpravu neudělali, bude to znamenat, že se bude valorizovat i výchovné, musíme si říct, jestli to do budoucna chceme, nebo chceme nějakou jinou úpravu,“ uvedl Marian Jurečka. „Přehodnocovat se bude jen jeho valorizace,“ napsala iDNES.cz později jeho mluvčí Eva Davidová.

Schillerová slova ministra Mariana Jurečky o výchovném komentovala slovy, že KDU-ČSL pravděpodobně zfúzovala s ODS.

„Cožpak nenecháme ty zákony aspoň chvíli plynout, abychom viděli, jak fungují?“ podivil se slovům ministra o výchovném stínovým ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video