Předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček, stínová ministryně financí Jaroslava...

Předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček, stínová ministryně financí Jaroslava Pokorná Jermanová a šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová (7. září 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Určitě budeme rušit koncesionářské poplatky, řekla stínová ministryně ANO

  • 120
Hnutí ANO potvrdilo, že když se dostane do příští vlády, bude usilovat o úplné zrušení poplatků veřejnoprávním médiím - České televizi a Českému rozhlasu. „Určitě budeme rušit koncesionářské poplatky a hledat jiné způsoby financování, třeba ze státního rozpočtu,“ řekla na tiskové konferenci ANO stínová ministryně kultury Jaroslava Pokorná Jermanová.

Lidé by si přitom podle současné vlády měli od roku 2025 připlatit za veřejnoprávní média. Poplatek České televizi se má zvýšit na 160 Kč, Českému rozhlasu na 55 korun, oznámil ministr kultury Martin Baxa z ODS.

Nově by se měl platit i v případě, že člověk nemá televizi, ale vlastní zařízení, která mohou přijímat televizní signál, třeba mobilní telefon, který to umožňuje.

Pokud má člověk televizi a více mobilních telefonů, nebo jen několik mobilů a žádnou televizi, měl by stále platit jen jeden koncesionářský poplatek.

Jednání o zrušení poplatků České televizi a Českému rozhlasu neprosadil ve středu do programu záříjové schůze expremiér a předseda ANO Andrej Babiš.

„Korumpujete Českou televizi. Proč bychom měli platit vyšší poplatky? Nevidím důvod, proč bychom měli navyšovat poplatky,“ prohlásil Babiš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video