Ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Studenti budou za klima stávkovat na internetu, bojí se ústupků vlády

  • 112
Tento pátek se v Česku uskuteční první online stávka za klima. Studenti změnou formátu akce reagují na celosvětovou pandemií koronaviru. Připojují se tak ke kolektivní snaze uchovat povědomí o změnách klimatu i za současné situace. Středoškoláci v České republice stávkují od loňského března.

Studenti chtějí na sociálních sítích upozornit na některé kroky fosilních korporací a vrcholných politiků, kteří se podle nich snaží zneužít současné situace k prosazení zájmu fosilního průmyslu a které povedou k další devastaci klimatu.

Koronavirus v Česku

„Premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček se snaží zneužít krize k položení evropských plánů na ochranu klimatu. ČEZ si příležitosti pomoct svému špinavému byznysu všiml také a požádal o výjimku z emisních limitů pro elektrárnu Počerady (nejšpinavější elektrárnu v ČR), kterou se stát nedávno zavázal prodat uhlobaronovi Pavlu Tykačovi, který své zisky vyvádí do daňových rájů. Polsko navzdory odporu místních obyvatel rozhodlo o pokračování těžby na dole Turów,“ píše se v úterním prohlášení studentů.

Veřejnost studenti vyzývají ke zveřejňování fotografií s transparenty z jejich domovů s hashtagy. Od pátečních 11 hodin plánují vysílat na sociálních sítích stream projevů.

Stávky za klima ke konci léta roku 2018 zahájila tehdy patnáctiletá Greta Thunbergová. Jejich účastníci požadují okamžité řešení klimatické krize.

Souhlasíte s požadavky studentů?

celkem hlasů: 1368

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 8. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 741
Ano
Ano 614
Částečně
Částečně 13

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video