Studenti Literární akademie protestují proti odvolání rektora. Ve škole...

Studenti Literární akademie protestují proti odvolání rektora. Ve škole pořádají happening (1. 4. 2015) | foto:  František Vlček, MAFRA

Otřesy na Literární akademii. Studenti se bouří proti odvolání rektora

  • 13
Nespokojení studenti Literární akademie ve středu pořádají happening. Protestují proti krokům jednatele soukromé vysoké školy Miroslava Doležala. Akademická část vedení univerzity se podle nich stává „pouhým nástrojem v rukou investora“. Doležal minulý týden odvolal rektora, načež odstoupili všichni prorektoři.

Po odvolání rektora Petra Kaňky a odstoupení vedení by školu mělo řídit pětičlenné grémium, které však dosud nebylo jmenováno.

„O personáliích se momentálně jedná. Snažíme se to urychlit. Do konce týdne se to pravděpodobně nestihne. Ale počítá se, že hned po Velikonocích by mělo být rozhodnuto. Půjde o pětičlenné grémium složené z větší části z našich vlastních lektorů,“ řekl iDNES.cz mluvčí školy Daniel Sywala. Doplnil, že bývalý rektor i prorektoři na Literární akademii stále pracují, jen odstoupili z vedení.

Studenti s kroky jednatele Doležala nesouhlasí. Po stávce minulý týden chystají ve středu happening v budově školy. Členka studentské komory Akademického senátu Jana Fleglová uvedla, že na středeční akci vystoupí například odvolaný rektor Petr Kaňka nebo předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Druhý jmenovaný studenty i pedagogy této soukromé vysoké školy slovně podpořil již při nedávné stávce, v níž akademická obec vyjadřovala nespokojenost s kroky jednatele Miroslava Doležala.

Ministerstvo školství posílá na školu kontrolu z důvodu odvolání rektora a rezignace prorektorů. „Podle výsledku této kontroly se rozhodneme o dalším postupu,“ uvedl na dotaz iDNES.cz tiskový odbor ministerstva.

Fleglová zdůrazňuje pozitivní význam dnešního happeningu. „Škola má budoucnost na poli akademickém, vědeckém, uměleckém atd. Máme tu vybudovanou skvělou akademickou integritu a všichni za ní hrdě stojíme,“ zdůrazňuje.

Na umělecké škole chce jednatel akreditovat zdravotnický obor

Studenti i řada pedagogů si stěžují mimo jiné na opožděné výplaty nebo problémy s platbami stipendií v programu Erasmus. Nelíbí se jim ani, že se majitelé prostřednictvím jednatele snaží akreditovat na tuto uměleckou školu obory zaměřené na management ve zdravotnictví a sociálních službách. Jednatel Doležal je na happening rovněž pozván. Podle tiskového mluvčího školy Daniela Sywaly se zatím rozhoduje, zda možnost vystoupení využije.

Literární akademie

Literární akademie, která jako soukromá vysoká škola funguje od akademického roku 2001/2002, má aktuálně 138 studentů. Zaměřuje se na výuku tvůrčího psaní a mediální komunikaci. V červenci 2013 změnila oficiální název na International Art Campus Prague. Podle informací v obchodním rejstříku je většinovým majitelem školy společnost EDUCATIONPARTNER CAMPUS se sídlem v Hamburku.

Od stávky na začátku minulého týdne se situace v Literární akademie rozhodně neuklidnila. „Začali zase vyhrožovat pedagogům, například snižováním platů. Zastrašují také studenty,“ řekla Fleglová. Na happening byli vedle bývalých i současných učitelů i studentů pozváni také například představitelé ministerstva školství nebo Rady vysokých škol.

Jednatel stále nepředložil požadované dokumenty, které by dokladovaly oprávněnost rektorova odvolání, k němuž došlo ráno v den studentské stávky, tedy 23. března. O dva dny později akademický senát jednatele požádal o dodání notářsky ověřených dokumentů z jednání valné hromady německých majitelů, která je jako jediná oprávněna rozhodnout o rektorově odvolání.

Vedení školy to ale zatím nemá v plánu. „Pan jednatel předložil vše, co mohl,“ uvedl Sywala. Doležal, který prý postupoval na základě instrukcí majitelů školy, akademickou obec nedávno informoval, že se majitelé rozhodli až do odvolání nezveřejňovat žádné interní dokumenty. Studenti se snažili kvůli vyhrocené situaci kontaktovat přímo majitele, ale podle Fleglové zatím nekomunikují.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video