ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

Už není koho? Navržených lidí na vyznamenání Zemanem rok co rok ubývá

  • 123
Lidé prezidentu Miloši Zemanovi navrhli, aby 28. října vyznamenal 139 osobností, uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Sněmovna a Senát navrhují prezidentovi na vyznamenání 42 osobností. Kdo však bude nakonec 28. října oceněn, je na Zemanově rozhodnutí. Letos bude udělovat státní vyznamenání naposledy.

„Celkem jde o 168 návrhů od občanů navrhujících na vyznamenání 139 osob,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Na zasílání návrhů měli lidé a organizace čas, jako každoročně, do poloviny prázdnin. Počet dopisů, které prezident s návrhy dostává, se v posledních letech nicméně snižuje. V roce 2019 mu lidé navrhli ocenit 257 osobností, o rok později 243 osob a loni 151.

Letošní 28. říjen bude posledním, kdy Miloš Zeman může ve funkci prezidenta vysoká státní vyznamenání udělit. Již dříve avizoval, že vyslyší návrh na udělení nejvyššího státního vyznamenání, Řádu bílého lva, ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému. Při březnovém předávání státních vyznamenání vyzdvihl jeho odvahu a statečnost při ruské invazi na Ukrajinu.

7. března 2022

Poslanecká sněmovna letos na Řád bílého lva navrhla šestici členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Skupina se mezi návrhy objevila po několika letech, v minulosti její členy navrhoval na ocenění Senát.

Dalším navrženým na nejvyšší státní vyznamenání je ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelku. Toho už prezident sedmkrát odmítl jmenovat do hodnosti generála, nedá se tak předpokládat, že by tento návrh akceptoval. Celkem by poslanci státní vyznamenání udělili 34 osobám.

Ve Sněmovně jsou návrhy vyznamenat Zelenského, ale i kapelníka Moravanky

Výrazně kratší seznam na Hrad přišel ze Senátu. Senátoři navrhli pouze osm osobností včetně Řádu bílého lva pro členy protinacistické odbojové skupiny Tři králové Josefa Balabána, Josefa Mašína a Václava Morávka, kteří za druhé světové války prováděli sabotážní diverzní akce a předávali zprávy exilové vládě v Londýně.

Nejvyšší ocenění si podle Senátu zaslouží také generál Karel Lukas, legionář a účastník zahraničního protinacistického odboje, kterého ve vězení umučil komunistický režim.

Udělování státních vyznamenání za minulé 2 roky

Návrhy na udělení státního vyznamenání může prezidentovi podat občan, skupina občanů nebo organizace. Prezident k nim může a nemusí přihlédnout, stejně tak je to s návrhy ze Sněmovny a Senátu. Vybrat může osobnost také podle svého uvážení.

V posledních dvou letech udělování státních vyznamenání ovlivnila pandemie covid-19 a Zemanovo onemocnění, kvůli kterému státní svátek 28. října loni strávil v nemocnici. Ocenění tak nakonec předával na ceremoniálu letos v březnu více než 60 osobnostem.

„V minulých dvou letech to bylo obtížné vzhledem k mé nemoci, ale i vzhledem k pandemii covidu. O to důležitější je uvědomit si v jaké době a dnech se setkáváme dnes,“ řekl na úvod svého projevu v březnu Zeman.

PŘEHLEDNĚ: Za dva roky přes 60 osobností. Kdo dostal vyznamenání?

Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád bílého lva, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy. Řádovými dny pro propůjčování či udělování státních vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen, zvykem je předávat je především během slavnostního večera 28. října na Pražském hradě. Cizí státní příslušník je může dostat kdykoli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video