Premiér Andrej Babiš při rozhovoru pro iDNES.cz (20. prosince 2018)

Premiér Andrej Babiš při rozhovoru pro iDNES.cz (20. prosince 2018) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Vláda může odvolat státní tajemníky. Nemohou být víc než ministři, říká Babiš

  • 79
Sněmovna potvrdila, že vláda bude moci odvolávat státní tajemníky. Schválila i napodruhé novelu služebního zákona a přehlasovala nesouhlas Senátu. Právo odvolávat státní tajemníky na ministerstvech na podnět příslušných ministrů hájil ve Sněmovně premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Není možné, aby státní tajemník byl víc než ministr,“ řekl

Pro zákon hlasovalo 113 ze 176 přítomných poslanců, a to z hnutí ANO, ČSSD, KSČM a SPD Tomia Okamury.

„Vy se teď pokoušíte o novou politizaci státní správy,“ kritizoval před tím v rozpravě vládu předseda nejsilnější opoziční strany, Petr Fiala z ODS. „Bavíme se o míře nezávislosti státních úředníků na politickém rozhodování,“ uvedl Fiala.

Babiš s tím kategoricky nesouhlasil . „Nikdo nechce nic politizovat, nikdo nechce dělat žádné čistky, nikdo nechce nikoho nikam strkat,“ prohlásil předseda vlády.

Do státní správy by podle něj měli přijít odborníci, kteří jsou mimo státní správu. Hájil možnost dělat změny ve státní správě. „My chceme mít jen tu možnost, když úředník nepracuje a neplní úkoly,“ prohlásil Babiš.

To, že hnutí ANO v minulém volebních období hlasovalo pro takovou podobu služebního zákona, která dala silnou pozici státním tajemníkům na ministerstvech, označil za chybu. Svou menšinovou vládu s ČSSD označil v podstatě za úřednickou a vyjmenovával poslancům, kdo všechno z ministrů není členem ANO.

„Nepřipadám si jako ministr úřednické vlády,“ reagoval ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Počínání vlády při odvolávání lidí na ministerstvech kritizoval šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. „Na ministerstvech vládne strach a lidé nechtějí hovořit o tom, jakým způsobem dochází k vyhazování nepohodlných lidí,“ řekl.

Návrh, aby státní tajemníci na ministerstvech už nebyli kárně odpovědní, ale mohli být vládou odvoláni stejně jako náměstek ministra vnitra pro státní službu, předložila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která je ve vládě za ANO.

„Státní tajemníky dáváme do stejného režimu, v jakém je šéf státní služby,“ uvedla, když změnu služebního zákona schválila Sněmovna poprvé. Změnu hájila tím, že se režim sjednotí a odvolání bude dál přezkoumatelné soudem, stejně jako u jiných státních úředníků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video