Bývalý squat Milada by měl být součástí univerzitního kampusu (28. 1. 2011).

Bývalý squat Milada by měl být součástí univerzitního kampusu (28. 1. 2011). | foto: Jan Jiřička, iDNES.cz

Stát chce zabránit chátrání domů i památek. Opuštěné stavby znárodní

  • 325
Opuštěný dům připadne státu. Umožňuje to návrh občanského zákoníku, který půjde příští týden do Sněmovny. A znamená to přelom. Stát by tím totiž konečně našel nástroj, jak zabránit chátrání opuštěných staveb, které trápí města po celé republice.

Novinka by měla konečně přinést záchranu polorozbořených zámečků či městských squatů. Nebo aspoň umožnit jejich zajištění před tím, aby se zřítily na kolemjdoucí. Týká se hlavně budov, jejichž oprava by stála víc, než za kolik je lze prodat. Novým vlastníkem by se podle návrhu stala obec.

Zákoník obsahuje i vysvětlení, co se rozumí tím, že je dům "opuštěný". Když se vlastník nijak o budovu nezajímá a nestará se o ni deset let, má se za to, že ji opustil.

"Jde bezesporu o přelomovou větu v zákoně, která nejspíš vyvolá různé spory, i pokud jde o její ústavnost. Tam totiž chybí jakákoli náhrada za to vyvlastnění. Opuštěná nemovitost má samozřejmě vlastníka, ale jde o případy, kdy ji fakticky neužívá. Stát by musel nejdřív vlastníka vyzvat, jestli dům přece jen nechce užívat," říká poslanec a právník Stanislav Polčák (TOP 09).

Další právník, poslanec Jeroným Tejc z ČSSD, říká, že zákon by pomohl třeba u majetku nevypořádaného od války.

Míst, kterých by se zákoník mohl časem týkat, se najde po Česku mnoho. Ve Žďáru nad Sázavou přímo na náměstí třeba už roky chátrá hotel Bílý lev, ve Slezských Pavlovicích zámek.

Starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová nový předpis vítá, i když ne na každou budovu jde napasovat. Třeba hotel Bílý lev si občas různí majitelé přeprodají, takže by pak zase desetiletá lhůta běžela od začátku.

"Hrozba vyvlastnění by byla i šancí, aby vlastníci přestali kličkovat a něco s budovami dělali," věří starostka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video