Protiradaroví starostové se s rebely striktně rozloučili | foto: Radek Cihla, MF DNES

Starostové z Podbrdí založili svaz obcí proti radaru

  • 653
Přes třicet starostů obcí odmítajících stavbu amerického radaru v Brdech se sjelo do Rožmitálu pod Třemšínem. Jednají o společném postupu proti základně. Většina z nich se podepsala pod zakládací listinu svazu obcí proti radaru.

Protiraketový radar

Schůzku iniciovali starosta Trokavce Jan Neoral a jeho příbramský kolega Josef Řihák. Zavítalo na ni celkem dvaatřicet dalších starostů.

Na setkání založili "volný svazek měst, městysů a obcí, které se sjednotily v odporu proti raketové základně".

Dokument podepsalo 31 představitelů obcí, tři zbývající odmítli. Ostatní je poté ze sálu vykázali. Starostové Strašic, Spáleného Poříčí a Hrádku svůj nesouhlas vysvětlují tím, že k podpisu nemají mandát.

"Nemůžeme to podepsat, aniž by to prošlo zastupitelstvem," uvedl místostarosta Strašic František Nerad.

S Klvaňou jednat nebudeme
Po odchodu trojice zbývající starostové představí vlastní posudek o rizicích, která radar může představovat pro obyvatele v okolí. Studii o vlivu radaru na zdraví, kterou minulý týden představila vláda a armáda, zpochybňují. - více zde

Starostové také odmítají nadále vyjednávat s vládním koordinátorem pro radar Tomášem Klvaňou. "Není pro nás partnerem," řekli Neoral i Řihák a vyzvali své kolegy, aby vládního zmocněnce také ignorovali.

Tvrdí, že se Klvaňa snaží obce rozdělit, když se schází jen s představiteli některých z nich. Třeba ve středu hovořil s devíti starosty. Ti uznali posudek armádního hygienika. S radarem se prý srovnají, chtějí ale, aby vláda zařídila dotace pro jejich region. Snahu vnést mezi starosty rozkol však Klvaňa odmítá. - více zde

Představitelé obcí, kteří jednají v Rožmitále, chtějí diskutovat pouze s odborníky a lidmi, kteří mají rozhodovací pravomoc.


Už jste četl, že mám průmyslovku?

Starosta Trokavce Jan Neoral o nebezpečí radaru

"Četl jste, že mám radiolokační průmyslovku? I když je to už řada let, tak princip záření a elektromagnetických vln se nezměnil. Změnilo se provedení součástí, jinak je to natřené, jsou jiné obrazovky, atd. Ale princip zůstal stejný."

***

"Radary XBR budou používat frekvenci 10,525 GHz. To je prakticky frekvence mikrovlnné trouby. A když zaměří tenhle paprsek nechráněně na školu, no to je totální hovadina. Už jen z principu, proč by to dělali? To chtějí vyzkoušet, jestli dětem za pět let upadnou nohy?"

***

"Záření radaru XBR způsobuje rozklad buněk. Co dělá mikrovlnka na téže frekvenci? Rozkládá maso tepelně, ohřívá ho. Vezměte si literaturu, jak se na vojenských letištích zkoušejí radary. V olověných mřížkových kombinézách. Vždyť je to vše na internetu..."

zdroj: Haló noviny

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video