Nekuřácký ples v Bystřici pod Pernštejnem

Nekuřácký ples v Bystřici pod Pernštejnem - Starosta Bystřice pod Pernštejnem Josef Novotný (vpravo) přišel na zdejší ples, aby vysvětlil kuřákům, proč zakázal cigarety. (30. ledna 2005) | foto: Lumír Schulz, MF DNES

Starosta vysvětloval, proč zakázal kouření

  • 68
Skupinka studentek stojí před kulturním domem a kouří. Na sobě mají jen večerní šaty s ramínky. Holá ramena jim v sobotním mrazivém večeru pomalu fialoví. Třesou se zimou a rychle potahují z cigaret. Nadávají, že si uvnitř zapálit nesmějí.

Víkendový maturitní ples bystřického gymnázia je první společenskou akcí od doby, kdy v obci na Vysočině platí zákaz kouření ve všech městských budovách.

"To je hrozné. A je to jen proto, že se chce starosta zviditelnit," říká jedna ze studentek.

Starosta a senátor Josef Novotný se k protikuřáckému tažení ve své obci hrdě hlásí. Na sobotní ples se vydal i proto, aby to od lidí "schytal".

"Přišel jsem si je vyslechnout a vysvětlovat jim. Podívejte, jaký dýcháme pěkný vzduch. Jindy bychom se už nemohli nadechnout. Je tady krásně a to považuji za úspěch," rozhlížel se spokojeně po hučícím předsálí bez cigaretového dýmu.

Chlubí se tím, že mu díky boji proti cigaretám chodí dopisy plné podpory z celého Česka. Slavnostně oblečení kuřáci však reptali.

"Co mu to přinese, že nám ztrpčuje život? My bydlíme v paneláku a on nám zakázal kouřit i na schodišti. Starosta strašně zpychnul. Kouřit nás chce odnaučit jen proto, že bydlíme v tom samém městě jako on?" zlobí se Iva Nosková, která kouří desítky let.

Podle šéfa kulturního domu Miroslava Špačka se první ples s novým opatřením vyvedl. "Trochu jsme se báli, že se lidé budou bouřit, ale dopadlo to dobře," řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video