Moravskoslezský lídr ODS Zbyněk Stanjura.

Moravskoslezský lídr ODS Zbyněk Stanjura. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Stanjura: Uvítal bych rezignaci Klause mladšího ve výboru. ODS se štěpit nebude

  • 162
Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura se neobává toho, že by sněmovní frakci občanských demokratů, po vyloučení Václava Klause mladšího, opustili další členové. Podobně mluvil v nedělních Otázkách Václava Moravce v souvislosti se situací v SPD šéf klubu Radim Fiala. Z hnutí vystoupili v pátek poslanci Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová.

„Jsem pevně přesvědčen o tom, že v klubu ODS zůstane 24 poslanců,“ řekl Stanjura. Klausovo vyloučení nebude podle něho znamenat ani žádné štěpení ODS. Fiala soudí, že po rezignaci tří moravskoslezských poslanců na členství v SPD zůstane sněmovní frakce devatenáctičlenná. Dosud měla 22 členů.

Klause mladšího vyloučila v sobotu z ODS stranická výkonná rada kvůli značným názorovým rozdílům na některé programové záležitosti. Klaus podle špiček ODS „svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozuje dobré jméno strany“.

Stanjura hodlá Klause mladšího požádat, aby rezignoval na funkci předsedy sněmovního školského výboru, výsledek předvídat nechtěl. Pokud by Klaus neodstoupil, občanští demokraté podle Stanjury nabídnou výboru jiného předsedu z řad svých poslanců. „Já bych uvítal dohodu a rezignaci,“ dodal Stanjura.

O sněmovních funkcích Volného bude podle Fialy jednat poslanecký klub SPD. Volný je místopředsedou evropského výboru a vede podvýbor pro regionální školství. Funkce ve výborech mají také Bojko a Nevludová, Bojko je místopředsedou zemědělského výboru a Nevludová kontrolního výboru. Všichni tři poslanci odešli z SPD kvůli vnitřním sporům v hnutí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video