Vladimír Balaš (31. května 2021) | foto: Profimedia.cz

STAN chce do čela školství Balaše. Za vzor má vzdělávání v severských zemích

  • 128
Ministrem školství po Petru Gazdíkovi (STAN) se od července zřejmě stane poslanec STAN a ústavní právník Vladimír Balaš. STAN v pátek po zasedání svého celostátního výboru oficiálně oznámil, že navrhne Balaše do čela ministerstva školství. Se svým kandidátem už lídři STAN seznámili Piráty, s nimiž kandidovali v loňským sněmovních volbách, a poté i premiéra a šéfa ODS Petra Fialu.

V pondělí se s Vladimírem Balašem osobně sejde i Petr Fiala. Premiér ještě ten den zamíří do Lán na jednání s prezidentem Milošem Zemanem, kterému oficiálně oznámí jméno Gazdíkova nástupce.

„Jde pro mě o velkou profesní výzvu. Máme před sebou nutné reformy školství, které nastartovali moji předchůdci a které jsou klíčové pro následující desetiletí. České národní bohatství je ve schopnostech a dovednostech našich lidí,“ řekl po oznámení nominace kandidát na ministra školství Vladimír Balaš.

Jedním z důvodů, proč se členové celostátního výboru STAN pro Balaše rozhodli, může být podle něj jeho zkušenost z mezinárodní úrovně, organizací a arbitráží. „I to možná přesvědčilo pana předsedu a pana premiéra. Vím, jak má fungovat vysoké školství a mám manažerské schopnosti,“ poznamenal pro Českou televizi v souvislosti s tím, že Česko čeká předsednictví v EU.

Pro absolventa právnické fakulty Univerzity Karlovy bylo logické, že se školského úřadu ujme člověk, který pochází z hnutí STAN. „Když to místo dostal předtím člověk ze STAN, je přirozené, že v něm bude některý z poslanců tohoto hnutí pokračovat,“ uvedl.

„Pan profesor Balaš má kromě profesního vhledu do problematiky vzdělávání také bohaté mezinárodní zkušenosti, které jemu i nám budou bezpochyby velmi užitečné při nadcházejícím evropském předsednictví,“ okomentoval rozhodnutí celostátního výboru STAN předseda hnutí Vít Rakušan.

O Balašovi jako Gazdíkovu nástupci média spekulovala již dřív. „Říkal jsem, že si umím představit řadu jiných kandidátů. A pak jsem říkal, že si sice nemyslím, že bych to byl já, ale že kdyby náhodou ta volba padla, tak vím, kterým směrem se ubírat a eventuálně s kým a jak,“ uvedl nedávno.

Balaš je uznávaný odborník na mezinárodní a ústavní právo, které vyučoval na univerzitě v Plzni a dosud učí na Karlově univerzitě v Praze. Je spoluautorem několika významných odborných publikací. V minulosti ku příkladu vedl Ústav státu a práva Akademie věd, nyní je ve Sněmovně místopředsedou ústavně-právního výboru. Je ženatý a má dva syny.

Ve hře byl i bývalý ministr Plaga

Rakušan dříve nevyloučil ani návrat bývalého ministra a Gazdíkova náměstka Roberta Plagy, který s ním na ministerstvu spolupracoval i poté, co po volbách skončil jako šéf resortu. Tím byl za opoziční hnutí ANO.

Server iDNES.cz už v průběhu pátečního odpoledne ale informoval o tom, že podle jeho informací se Plaga do vedoucí pozice nevrátí. Místo toho zamíří do Národního akreditačního ústavu pro vysoké školství. Předsednictvo STAN vybíralo celkem ze tří osobností.

Přesto právě nepovolání Plagy a hraní hry s dostatkem vlastních a erudovaných lidí, je podle programového ředitele EDUinu Miroslava Hřebeckého škoda.

„STAN měl možnost odvolat se na předsednictví, ukrajinské žáky, kontinuitu a zahrát tah Plagou. Chtěli za každou cenu ukázat voličům, že vlastních lidí mají dost. Tak si veřejně do médií udělali evidenci členské základny. Moc lidí, kteří s nabídkou na ministra osloveni nebyli, ve STAN už věru nezbývá,“ popsal.

21. června 2022

Upozorňuje také na skutečnost, že žezlo po Gazdíkovi je pomyslným horkým bramborem, kterého se každý raději rychle zbavil. „Za povšimnutí stojí, že všichni zorientovaní potenciální kandidáti svoji účast rychle odmítli. Znají totiž závažnost situace. Novému ministru věru není co závidět a českému školství bohužel jakbysmet.“

Vrátí se Plaga? STAN by musel potlačit své ego, zaznělo mezi odborníky

Nového ministra školství musí hnutí STAN vybrat poté, co Petr Gazdík rezignoval na svou funkci k 30. červnu kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem, který figuruje v korupční kauze.

Gazdík ministerstvo opustí po půl roce v době, kdy úřad řeší kapacity škol ve spojitosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny a úpravy učebních plánů škol. Jeho nástupce bude také rozhodovat, kdo povede Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání. Ředitelku Cermatu, která má na starosti zejména přípravu a hodnocení maturitních a jednotných přijímacích zkoušek, Michaelu Kleňhovou odvolal Gazdík před měsícem kvůli nespokojenosti s fungováním organizace.

Jméno Michala Redla se objevilo v kauze údajné korupce v pražském dopravním podnikům, jejímž hlavním aktérem je podle informací uniklých do médií z policejních spisů právě on. Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Obviněných v kauze dopravního podniku by mělo být 13. Jedním z nich je dnes již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček z hnutí STAN, který stejně jako Redl skončil ve vazbě.

20. června 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video