Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrátí se Plaga? STAN by musel potlačit své ego, zaznělo mezi odborníky

  13:53
Změny a několikaměsíční seznamování se s problematikou odborníci oslovení redakcí iDNES.cz nechtějí. Až na výjimku se shodli, že by rádi v ministerském křesle školského rezortu měli po demisi Petra Gazdíka muže, který si své úkoly v předchozích čtyřech letech plnil svědomitě a kvalitně.
Zleva: Robert Plaga, Petr Gazdík

Zleva: Robert Plaga, Petr Gazdík | foto: Koláž iDNES.cz

A opakovaně znělo jedno již známé jméno. Rádi by v čele resortu viděli staronového ministra Roberta Plagu. „Pokud by se funkce (Robert Plaga, pozn. red.) ujal, byla by to za mě dobrá volba. Učitelská platforma deklarovala mnohokrát, že za pana ministra Plagy se začaly dít pozitivní změny v českém vzdělávání,“ uvedla na dotaz iDNES.cz předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová.

Upozorňuje však, že by hnutí STAN muselo potlačit své ego, poněvadž Plaga byl spjat s hnutím ANO. „Kdyby lovili mimo stranické vody, bylo by to fajn,“ míní Mazancová. Podle ní musí mít nástupce Petra Gazdíka vhled do chodu rezortu a ideálně být zapojený do některého z projektu školství.

„Aby to zase nebylo tak, že se další tři měsíce bude s chodem seznamovat. Budou sice prázdniny, ale v září na nás spadnou ukrajinské děti, potřebovali bychom v tom mít jistotu,“ doplnila.

Obavu ohledně ukrajinských dětí, které v září nastoupí do českých škol, vyjádřil i hejtman Moravskoslezského kraje a předseda školského výboru Poslanecké sněmovny Ivo Vondrák. „Je to skutečně o tom to zorganizovat na školách, aby vše bylo nastartované. Nestojí a ani nepadá to nyní s panem Gazdíkem,“ sdělil redakci. Nebojí se ani dalšího směřování ministerstva.

Chtěli byste za ministra školství opět Plagu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 27. června 2022. Anketa je uzavřena.

Podle Vondráka jsou totiž koncept a vize jasně dány, a tak by v nich nový šéf rezortu měl pokračovat. Přesto na něj má určité nároky. „Měl by mít manažerské kompetence, schopnosti. Bude tam dost exekutivy, kterou bude potřeba řešit.“

Gazdík končí jako ministr školství, nechce svými styky rozkolísat vládu

S jeho slovy nepřímo souhlasí i předseda Unie školských asociací, který by stejně jako Mazancová a Vondrák rád viděl v čele Plagu. „Doufáme, že přijde někdo, kdo nebude dělat revoluci, ale bude pokračovat v práci Gazdíka s Plagou. Překotné změny ve školství vnímáme jako velký problém,“ upozorňuje Jiří Zajíček.

„Ministr je jenom reprezentativní osoba“

Gazdíkův nástupce totiž nepřijde na ministerstvo v lehké situaci. Dosluhující ministr, který v neděli oznámil, že k poslednímu červnu podá demisi, byť řadovým poslancem zůstane dál, vstoupil do úřadu jako voda a snažil se bojovat na více frontách zároveň.

Za účasti odborníků upravuje rámcové vzdělávací programy základního školství (mezi jednu z hlavních změn má patřit zrušení druhého cizího jazyka, nově by byl povinně volitelný, pozn. red.) odvolal ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou a snaží se příspěvkovou organizaci ministerstva stabilizovat a očistit od neprůhledných a předražených zakázek. Kromě toho musí řešit zmíněnému začlenění ukrajinských dětí do českých škol. V neposlední řadě se Gazdík chystal v následujících letech změnit podobu maturit.

Přesto podle Radka Sárköziho, předsedy zapsaného spolku Pedagogická komora, je pozice ministra školství spíše symbolickou a reprezentativní rolí. „Ministr není až tak důležitá osoba z hlediska činnosti, jakou vykonává ministerstvo. Jsou tam stálí úředníci a ti pracují, ať je tam jakýkoliv ministr. Ministr je tím, kdo reprezentuje ministerstvo navenek, konkrétní věci nedělá. A ani by dělat neměl,“ myslí si.

Sárközi dále upozorňuje na skutečnost, že je v české vládě málo žen, a tak by rád podpořil rovnoprávnost mužů a žen. „Přivítal bych, kdyby Gazdíkovým nástupcem byla ministryně. Když je to pozice za stranu STAN, mají političky ve Sněmovně i Senátu. Třeba Věru Kovářovou nebo Pavlu Pivoňku Vaňkovou, zmínil dvě poslankyně, obě se navíc ve školství angažují.

Kovářová v minulém volebním období bojovala za to, aby měli učitelé možnost si vždy po deseti letech vzít až roční studijní volno coby ochranu proti vyhoření. Vaňková je zase členkou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

STAN se rozpadlo vedení a uspíší sněm, Rakušan zvažuje na školství Drahoše

Plagovo jmenování nevyloučil ani ministr vnitra a předseda hnutí Vít Rakušan. Případného staronového ministra uvolnil k 1. září z pozice náměstka Gazdík, jelikož má být Plaga šéfem Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství. Kromě něj Rakušan překvapivě zmínil i senátora Jiřího Drahoše, který mezi léty 2009 až 2017 vedl Akademii věd.

Ani jeden ze zmíněných kandidátů redakci nereagoval na SMS zprávy, podle Drahošova asistenta ale tato možnost (ujmout se školského úřadu) nyní není ve hře. S tím souhlasí i Vondrák, podle kterého by se bývalý prezidentský kandidát hodil spíš do jiné funkce.

Jediný možný krok, říká koalice o Gazdíkovi. Opozice mluví o másle a mafii

„Je velmi kompetentní, ale především ve vědě. Viděl bych pro něj post, který je nyní obsazen paní Helenou Langšádlovou (ministerstvo pro vědu, výzkum a inovace, pozn. red.). Vzdálenost mezi Akademií věd a základními a středními školami je poměrně velká. Chtělo by to někoho, kdo je spíš kompetentní v oblasti regionálního školství než vědy a výzkumu,“ myslí si Vondrák.

Stejně jako Rakušana i jeho napadá právě Plaga. „Domácí úkoly si plnil čtyři roky perfektně. Je to možnost, o níž by stálo uvažovat.“

19. června 2022

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...