Pyrotechnici pokračují v odklízení munice v okolí druhého vybuchlého skladu...

Pyrotechnici pokračují v odklízení munice v okolí druhého vybuchlého skladu (2018). | foto: Policie ČR

STALO SE DNES: Rusko dostalo účet za Vrbětice. Respirátory v MHD i v létě

  • 32
Česká diplomacie oficiálně požádala Rusko o úhradu škod způsobených výbuchy ve Vrběticích v roce 2014. Meteorologové varovali před tropickými teplotami a následnými silnými bouřkami. Vláda schválila pomoc pro lidi, kterým tornádo na jižní Moravě poškodilo majetek. Respirátorů v MHD a obchodech se Češi nezbaví ani v létě. Přinášíme souhrn pondělních zpráv.

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek v pondělí předal ruskému velvyslanci Alexandru Zmejevskému diplomatickou nótu požadující plnou náhradu škod způsobených výbuchem ve Vrběticích. Ty se odhadují na 650 milionů korun. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová přirovnala českou žádost k vyděračství.

Česko oficiálně vystavilo Rusku účet za Vrbětice. Vyděračství, zní z Ruska

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před tropickými teplotami a silnými bouřkami. Po tropech přijdou totiž z úterý na středu opět velmi silné bouřky, tentokrát především v západní polovině Česka.

Nejdřív přijdou tropické teploty, potom silné bouřky, varují meteorologové

Vláda schválila pomoc tornádem zasaženým obcím na jižní Moravě. Stát nabídne lidem na obnovu jejich zničeného bydlení až 5 milionů korun, z toho 2 miliony jako dotaci a 3 miliony jako zvýhodněný úvěr. Pro podnikatele stát připravil daňové úlevy.

Vláda schválila pomoc lidem na Moravě v oblasti postižené tornádem

Až do konce srpna má podle vlády zůstat povinné nošení respirátorů třídy FFP 2 nebo vyšší ve veřejné dopravě i ve veřejných prostorech. Vláda proto podle ministryně financí Aleny Schillerová rozhodla o prodloužení prominutí DPH na tento typ respirátorů.

Respirátory zůstanou přes léto povinné, žáky potom čekají tři testy na covid

Speciální linka ministerstva zdravotnictví ke covidu 1221 byla v pondělí nedostupná. Volající ji zahltili poté, co premiér Andrej Babiš a po něm i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyzvali lidi, kterým nesedí druhý termín očkování, aby si jej zavoláním na linku změnili.

Posuňte si termín očkování, nabídl Babiš. Volající zahltili covidovou linku


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video