Sněmovna zažila několik roztržek mezi opozičními a vládními straníky při...

Sněmovna zažila několik roztržek mezi opozičními a vládními straníky při jednání o podobě státního rozpočtu na příští rok. (29. listopadu 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

STALO SE DNES: Ceny elektřiny od ledna stoupnou, ve Sněmovně došlo k roztržkám

  • 15
Od ledna 2024 porostou ceny energií, potvrdil Energetický regulační úřad. Ve Sněmovně se vyhrotilo projednávání rozpočtu. Český ministr zahraničí Jan Lipavský při Lavrovově projevu ve Skopji opustil sál. Německý prezident v Kataru půl hodiny čekal před letadlem, neboť ho nikdo neuvítal. Silné erupce na Slunci sílí. Přinášíme přehled čtvrtečních zpráv.

Energetický regulační úřad potvrdil růst regulovaných cen energií od ledna 2024. Oproti před měsícem uváděnému růstu regulované složky o 71 procent, bude nakonec zvýšení činit 65,7 procenta.

Potvrzeno. Ceny elektřiny od ledna stoupnou kvůli regulované složce

Projednávání rozpočtu pro příští rok se ve Sněmovně vyhrotilo, až to vypadalo na schylující se potyčku mezi poslanci, jak je běžné například v balkánských parlamentech. Konflikt vyvolal šéf ANO Andrej Babiš, který slovně napadl ministra financí Zbyňka Stanjuru, když ho i s jeho manželkou obvinil z nekalých praktik.

Střet ve Sněmovně. Stanjura sáhl na Babiše, vyměnil si gesta s Schillerovou

Ruský ministr zahraničí ve svém projevu na zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) obvinil Západ, že vede hybridní válku proti Rusku, a řekl, že její další obětí se může stát Moldavsko. Český ministr zahraničí Jan Lipavský při Lavrovově projevu ve Skopji opustil sál, spolu s ním odešli i další.

Když řečnil Lavrov, Lipavský a další diplomati odešli ze sálu

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier musel po středečním přistání v katarské metropoli Dauhá půl hodiny čekat nahoře na schůdcích, než mohl sestoupit z letadla, protože ho neměl kdo uvítat. Diplomatického faux pas si všímají německá média.

Faux pas v Kataru. Německý prezident přistál a čekal, nikdo ho neuvítal

Silné erupce na Slunci nabírají na síle a Zemi hrozí střet se sluneční bouří. Uvedl to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) společně s tvrzením, že nejkritičtějším dnem má být čtvrtek 30. listopadu. Podobné bouře nejčastěji rušily rádiové a GPS signály a u této se nemá podle NASA očekávat výjimka.

Zemi zasáhne sluneční bouře, má schopnost poškodit satelity a přerušit signál


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video