Polský lobbista Jacek Spyra

Polský lobbista Jacek Spyra - Polský lobbista Jacek Spyra, který nařkl expremiéra Stanislava Grosse z korupce. (2. září 2005) | foto: Václav Pancer, MF DNES

Spyra: Úplatky brali i Paroubek či Kalousek

  • 151
Úplatky za privatizaci Unipetrolu nebral jen expremiér Gross, tvrdí polský lobbista Jacek Spyra. Na záznamech ze skryté kamery hovoří o tom, že peníze od šéfa Agrofertu Andreje Babiše dostal i premiér Paroubek, ministr Sobotka a šéf KDU-ČSL Kalousek.

Úplný přepis nahrávek, které natočili reportéři televize Nova, otiskl časopis MF Plus.

Spyra ve čtvrtečním Pressklubu Frekvence 1 řekl, že na informacích o údajné korupci, které získal v Polsku, trvá. V České republice už na něj podali trestní oznámení úřad vlády, Gross, Babiš a další, kteří jakékoliv braní úplatků rezolutně odmítají.

"Ale teď tu je další podezření. Protože jsou Gross s Paroubkem spolu, tak v Polsku jsou domněnky a informace, že Paroubek dostal prachy od Grosse, čili vlastně od Babiše," řekl Spyra na nahrávce skryté kamery, která zachytila jeho rozhovor s bývalým šéfem Grossova i Paroubkova kabinetu Zdeňkem Doleželem.

Schůzky se zúčastnil i Robert Piksa, který se vydával za Paroubkova poradce. Doležel prý od Spyry požadoval v souvislosti s privatizací Unipetrolu pětimilionový úplatek. Po zveřejnění nahrávek s ním Paroubek ukončil pracovní poměr a podal na něj trestní oznámení.

"Za Unipetrol dostali od Babiše prachy i Kalousek a Sobotka. Jsou na to prý papíry," řekl na schůzce Spyra.

V rozhovoru pro Frekvenci 1 odmítl obvinění, že se dopustil pomluvy. "Já jsem nikoho nepomlouval. Já jsem jen říkal, jaké jsou domněnky a jaké z toho vznikají spekulace," prohlásil muž, který při privatizaci Unipetrolu hájil zájmy společnosti Seta Invest. Firmu nakonec získal polský koncern PKN Orlen, který uzavřel partnerství s Agrofertem.

Spyra tvrdí, že o korupci při privatizaci existuje tolik indicií, že ani není potřeba mít přímé důkazy. Případem se zabývá i polská prokuratura. Lobbista, jehož obvinění otřásla českou i polskou politickou scénou, nyní pracuje jako manažer společnosti, která se zabývá ekologickou likvidací autobaterií.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video