O svatovítskou katedrálu nyní pečuje stát, nároky si na ni až dosud dělala i katolická církev. Teď se zdá, že se spor chýlí ke konci.

O svatovítskou katedrálu nyní pečuje stát, nároky si na ni až dosud dělala i katolická církev. Teď se zdá, že se spor chýlí ke konci. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Spor o katedrálu svatého Víta spěje ke konci. Církev zvažuje stažení stížnosti

  • 161
Vleklý spor o to, komu má patřit dominanta Pražského hradu - katedrála svatého Víta - se chýlí ke konci. Podle Radiožurnálu se katolická církev chce dohodnout se státem na společném spravování.

Podle arcibiskupa Dominika Duky nyní Metropolitní kapitula u svatého Víta a Kolegiátní kapitula Všech svatých na Hradě pražském jedná o stažení ústavní stížnosti kvůli vlastnictví katedrály.

"Ta jednání probíhají a chýlí se ke konci," citoval Radiožurnál arcibiskupa Duku. Jednání potvrdil i prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Spor o katedrálu se táhne už sedmnáct let. Nyní ji podle rozhodnutí Nejvyššího soudu spravuje Správa Pražského hradu. Loni v květnu proti tomu katolická církev podala ústavní stížnost, nyní je ale ve hře její stažení.

"Jestliže by chtěli vzít ústavní stížnost zpět, je to možné," tvrdí ústavní soudce Vojen Güttler, který má případ na starosti. Soudci totiž oslovili Duku, jestli chce v ústavní stížnosti pokračovat jako jeho předchůdce Miloslav Vlk. To vneslo do jednání nový impulz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video