Policejní šéf Petr Lessy

Policejní šéf Petr Lessy | foto: Petr Topič, MAFRA

GLOSA: Zdání klame, Kalousek přežije a na kahánku má spíše Lessy

  • 243
Po dnešních sporech mezi policejním prezidentem Petrem Lessym a ministrem financí Miroslavem Kalouskem o to, kdo lže a o čem spolu vlastně telefonovali, se může zdát, že na kahánku má především Kalousek. Skutečnost je ale opačná.

Dlouholetý politický matador Kalousek je možná neoblíbený mezi lidmi, kterým vadí jeho vulgarity, a samozřejmě mezi opozičními politiky, na rozdíl od Lessyho má ale vlivné zastánce.

Za Kalouskem totiž stojí pevně nejen předseda jeho rodné strany Karel Schwarzenberg, ale i premiér Petr Nečas. A na spojenectví ODS a TOP 09 stojí a padá celá současná vláda.

Lessy je na tom znatelně hůře. Jeho nadřízený, ministr vnitra Jan Kubice nijak neskrývá, že Lessyho nemá rád a už několikrát se ho pokusil z funkce sesadit. Jeho naprostá apatie a "nepodpora" policejního prezidenta byla ostatně na pátečním jednání bezpečnostního výboru naprosto zřejmá.

A Lessy bude mít zřejmě problém i u Generální inspekce bezpečnostních sborů, která bude celý spor řešit, a na jejíž verdikt se aktéři telefonické aféry odvolávali.

V jejím vedení totiž sedí lidé, kteří Lessyho nemají v lásce a moc dobře vědí, že podobný vztah k nim má i policejní šéf. Ředitel inspekce Ivan Bílek, bývalý náměstek policejního prezidenta, pod Lessym vydržel jen pár týdnů a i ty podle obou proběhly bez jakékoli komunikace. Když se Bílek stal šéfem inspekce, Lessy byl znatelně rozladěn.

Lessy je sice neodvolatelný z politických důvodů, Kubice ale má přesto šanci, jak policejního šéfa z funkce dostat. Bude jen záležet na tom, zda generální inspekce najde formální pochybení v tom, že Lessy začal po týdnu mluvit o telefonátech s ministrem Kalouskem a neinformoval o nich předem svého nadřízeného - tedy Kubiceho.

Ačkoli tak výbor vyzval premiéra k odvolání Kalouska, může se ve skutečnosti blížit konec Lessyho.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video