David Rath uvalil na VZP nucenou správu.

David Rath uvalil na VZP nucenou správu. | foto: MF DNES

SPECIÁL: Bouře ve VZP

  • 12
Všeobecná zdravotní pojišťovna je pod nucenou správou. Uvalil ji na ni ministr zdravotnictví David Rath. Má prověřit a zlepšit její hospodaření. Poslanci budou v úterý také znovu projednávat, zda ustaví vyšetřovací komisi VZP. Jiřina Musílková v pátek rezignovala na post šéfky VZP.

VŠECHNY ČLÁNKY O KAUZE NAJDETE ZDE

Dluh Všeobecné zdravotní pojišťovny přesáhl v říjnu deset miliard korun. Podle odhadů se může deficit v hospodaření VZP zvýšit do konce roku ještě o dvě miliardy. Ročně VZP utratí 120 miliard korun. VZP se potýká s kritikou politiků i zdravotníků už delší dobu. Vřít to začalo až v říjnu na demonstraci lékařů.

David Rath v davu demonstrujících lékařů
Foto: iDNES - Dalibor Puchta

6. říjen
Lékaři demonstrovali před ministerstvem zdravotnictví, protože jim VZP pozdě platí. Viníkem však podle nich nebyla VZP, protestovali proti ministryni zdravotnictví Emmerové. Vypískali tehdy i prezidenta České lékařské komory Davida Ratha.

12. říjen
Premiér Paroubek odvolal ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou. Dočasným řízením resortu byl pověřen ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Emmerová, Rath
FOTO: MAFA - Michal Sváček

24. říjen
Čerstvě jmenovaný náměstek ministra zdravotnictví a Paroubkův favorit na post šéfa resortu David Rath po schůzce s ředitelkou VZP řekl, že nucená správa pojišťovně zatím nehrozí. Dohodli se na úsporách.

30. říjen
Jiří Paroubek odhalil "jediný problém českého zdravotnictví". Je jím podle něj VZP.

Jmenování Davida Ratha
Foto: MAFA - Michal Sváček

4. listopad
Prezident Václav Klaus jmenoval Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Učinil tak bez sektu a bez poct.

10. listopad
Rathovo "zatím" z konce října představovalo pouhých čtrnáct dní. Jako zbrusu nový ministr zdravotnictví neváhal a nucenou správu na VZP uvalil. Správcem se stal jeho náměstek Antonín Pečenka z ODS. Premiér a jeho ministr Rath vyzvali šéfku VZP Musílkovou k rezignaci. Musílková jim odmítá vyhovět.

11. listopad
Ministr zdravotnictví David Rath vyslovil podezření, že zdravotnická koncepce Modrá šance stínového ministra ODS Tomáše Julínka byla vytvořena za peníze VZP a nastartoval tím sérii nařknutí politiků ODS v souvislosti s VZP a zdravotními knížkami IZIP.

24. listopad
MF DNES získala dokumenty, ze kterých vyplývá, že VZP zbytečně utrácí desítky milionů korun a uzavřela několik nevýhodných smluv.

Jiřina Musílková ohlásila odchod
Foto: MAFA - Michal Sváček

25. listopad
Šéfka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková oznámila, že k 1. lednu odstoupí. Své rozhodnutí zdůvodnila politickým tlakem na sebe a své okolí.

26. listopad
Ministr zdravotnictví vyjmenoval MF DNES pět kandidátů na nového šéfa VZP, jsou mezi nimi například ředitel nemocnice Na Homolce a šéf Oborové zdravotní pojišťovny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video