Proti cizím vojákům, vyšším daním i zavedení eura, vytyčili si priority okamurovci

  • 158
Hnutí Svoboda a přímá demokracie se na celostátní konferenci odmítlo přítomnost cizích vojáků na území České republiky. Je i proti rozmístění jaderných zbraní v zemi, proti zvyšování daní a SPD potvrdila také nesouhlas s přijetím eura. Dlouhodobě požaduje přijetí ústavního zákona o referendu kvůli hlasování o odchodu z Evropské unie.

SPD je podle šéfa hnutí Tomia Okamury s ohledem na současnou situaci na Ukrajině proti trvalému pobytu cizích vojsk a rozmístění jaderných zbraní v Česku. Poslanci SPD tento týden jako jediní hlasovali proti tomu, že se má příští rok v Česku vycvičit až 4000 vojáků Ukrajiny, která čelí ruské agresi.

Hnutí SPD odmítá také zvyšování daní a chce tlačit na snižování byrokracie. „Vláda byrokracii oproti slibům naopak zvyšuje,“ uvedl Okamura. Zmínil zřízení Digitální a informační agentury.

Okamura potvrdil nesouhlas SPD s přijetím eura, protože by to podle hnutí znamenalo ztrátu možnosti ovlivňovat vlastní měnovou politiku. „Není to pro Česko výhodné, nechceme být spoluzodpovědní za dluhy Španělska, Itálie, Řecka a dalších zemí,“ řekl Okamura.

Byl dělníkem i diplomatem. Bašta chce na Hradě uplatnit svou všestrannost

Členové SPD mají dělat maximum pro podporu prezidentského kandidáta hnutí Jaroslava Bašty, který kritizoval, že nedostává pozvánky do debat kandidátů. „Občas si připadám jako postava z knih o Harrym Potterovi, jejíž jméno se nesmí vyslovovat,“ řekl Bašta.

SPD dlouhodobě kritizuje jako pomalé a nedostatečné dosavadní kroky vlády Petra Fialy v otázkách inflace a energetické krize. K energetice chce spolu s hnutím ANO svolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

Okamura hovořil tento týden i o tom, že by na začátku příštího roku mohla vláda čelit dalšímu hlasování o nedůvěře. SPD vládu opakovaně vybízí k rezignaci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video