Okamurovi pomůže bývalý šéf Svobodných Mach, který má Ukrajinu za umělý stát

  • 91
Hnutí SPD Tomia Okamury představilo ve Sněmovně dva experty, kteří mu budou nově pomáhat. Bývalého europoslance a expředsedu Svobodných Petra Macha a bývalého poslance za ČSSD Zdeňka Koudelku. Mach nevyloučil na dotaz iDNES.cz, že by mohl v budoucnu i vstoupit do SPD a že by mohl kandidovat do Evropského parlamentu za koalici SPD a Trikolóry.

„Jsem rád, že hnutí SPD je ochotno mým postojům naslouchat. Pro mě je frustrující poslouchat, jak vládním stranám chybějí odborníci v oblasti veřejných financí,“ řekl Petr Mach, který v minulosti vedl Svobodné a spolupracoval také dříve s bývalým prezidentem Václavem Klausem.

Kdo je Petr Mach

Byl mezi lety 1997 a 2007 členem ODS. V roce 2009 založil Stranu svobodných občanů (Svobodní) a byl zvolen jejím předsedou. V letech 2014 až 2017 byl poslancem Evropského parlamentu. V prosinci 2016 rezignoval na post šéfa Svobodných a zdůvodnil to vnitřními spory ve straně.

Následně se rozhodl opustit i Evropský parlament, aby se mohl naplno věnovat kampani strany před sněmovními volbami. V nich ale Svobodní tehdy získali jen 1,56 procenta hlasů, do dolní parlamentní komory se tak nedostali. Poté znovu skončil v pozici šéfa Svobodných. V roce 2019 se stal registrovaným příznivcem hnutí Trikolora.

Označil se za dlouholetého odpůrce eura a všelijakých regulací, vysokých daní a dotací. k šíření programových bodů hnutí SPD zejména v oblasti hospodářské politiky,“ řekl Petr Mach na tiskové konferenci SPD ve Sněmovně.

Mach po ruské anexi Krymu zpochybnil existenci Ukrajiny

V roce 2014, po ruské anexi Krymu v rozporu s mezinárodním právem, Mach ještě jako šéf Svobodných a europoslanec, označil Ukrajinu za uměle vytvořený stát.

„Myslíme si, že ten stát nemá hlubokou státní tradici v tomto tvaru. Vznikl odštěpením od Sovětského svazu, aniž by to mělo základ v dlouhodobém vývoji. Z toho nám plyne, že takové státy dlouhodobě udržitelné nejsou,“ tvrdil v roce 2014 Mach. Z toho je zřejmé, že se s SPD velmi snadno shodne i v zahraniční politice. Okamurovo hnutí ve Sněmovně konstantně kritizuje pomoc současné vlády Ukrajině čelící Putinově válce.

Koudelka měnil v barvách ČSSD volební systém za opoziční smlouvy, teď je v Trikoloře

Koudelka, který bude Okamurovu hnutí radit v oblasti práva a spravedlnosti, řekl iDNES, že zůstává členem Trikolóry a že ho kandidatura do Evropského parlamentu neláká.

„Já jsem se v době covidismu snažil bojovat proti nesmyslným opatřením vlády,“ nastínil Koudelka, v čem jsou jeho postoje blízké i SPD.

Během pandemie covidu Koudelka podal k Nejvyššímu správnímu soudu několik žalob, kterými napadal protiepidemická opatření.

Ještě jako poslanec za ČSSD v době opoziční smlouvy se Koudelka zviditelnil tím, že byl autorem návrhu na úpravu volebního systému, jímž se tehdy spolupracující ČSSD a ODS neúspěšně pokusily snížit význam menších stran. Sociální demokraty tehdy vedl Miloš Zeman, který byl za opoziční smlouvy premiérem, a občanské demokraty tehdy vedl Václav Klaus.

Když se Klaus stal prezidentem, neprosadil Koudelku jako svého kandidáta do Ústavního soudu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video