Soudy Hellera definitivně očistí. Ilustrační foto.

Soudy Hellera definitivně očistí. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Soudy po půl století očistí politického vězně

  • 3
Nejvyšší soud podpořil úplné očištění politického vězně Viktorina Hellera. Již zesnulý člen Československé obce sokolské byl sice po roce 1989 rehabilitován, ale jen částečně. Krajský soud mu část trestu nechal. Nejvyšší soud nyní rozsudek zrušil.

Viktorin Heller, perzekvovaný už za německé okupace, byl původně odsouzen v roce 1955. Podle prokurátorů podvracel komunistický režim.

"S dalšími osobami postupně vytvořil rozsáhlou a centrálně řízenou síť důvěrníků reakčně zaměřených bývalých funkcionářů Sokola," citovala ČTK rozsudek z 50. let. Síť měla údajně obnovit Sokola, kdyby komunistický režim padl.

Heller měl navíc v roce 1951 vybrat z vkladní knížky Obce sokolské přes 1,5 milionu korun a peníze předat dalším spolupracovníkům.

Právě peníze z vkladní knížky způsobily, že soudy Hellera po roce 1989 rehabilitovaly jen částečně. Krajský soud v Praze mu dokonce za výběr z knížky vyměřil zbytkový trest jednoho roku vězení za rozkrádání národního majetku.

Kauzu znova otevřela Hellerova rodina. "Jeho druhé ženě na tom velmi záleželo," řekla soudkyně Nejvyššího soudu Danuše Novotná.

Nejvyšší soud rozsudek krajského úřadu zrušil a předal případ k dojednání Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Podle Novotné s nejvyšší pravděpodobností rozhodně ve prospěch politického vězně, protože většina aktérů případu je už po smrti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video