Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

08:24
Se svým obhájcem Oldřichem Chudobou dorazil šéf poslanců VV Vít Bárta, který je obžalovaný z uplácení poslanců Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky.
08:18
Jednání začíná v 8:30, před sálem zatím čekají především novináři. Dorazil už například jeden z vypovídajících, poslanec VV Michal Babák.
08:15
Milí čtenáři, třetím dnem pokračuje soudní proces s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. Vítejte u on-line reportáže, která bude dál mapovat dění v sále Obvodního soudu pro Prahu 5.
16:55
Vážení čtenáři, on-line reportáž ze soudního procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou dnes končí. Pokračovat bude ve středu v 8:30. Děkujeme vám za pozornost a přejeme pěkný zbytek dne.
16:54
Trestní řízení pro dnešek skončilo.
16:53
Notářka ve výpovědi napsala, že Kristýně Kočí a bývalé PR manažerce poslaneckého klubu VV Aleně Maršálkové doporučovala, ať se obrátí na policii.
16:47
Soudce nyní čte výpověď notářky, v jejíž kanceláři byly uložené peníze, které Kočí dostala od Bárty.
16:45
Balochová Kristýně Kočí 29. března 2011 předala v restauraci Austria obálku s penězi. Bývalá asistentka vypovídala jen několik minut. Velmi krátká byla i výpověď řidiče, který obálku přivezl.
16:36
Svobodovou vystřídala u řečnického pultu Bártova bývalá asistentka Hana Balochová.
16:25
Svobodová také popsala reakci Škárky, když mu oznámila, že navzdory jeho nesouhlasu článek o předávání obálek v Respektu zveřejní. "Považoval to za zradu a neseriozní jednání. Byl rozčilený. Snažila jsem se mu vysvětlit sousloví veřejný zájem," uvedla.
16:19
Kočí v rozhovoru k údajně nedemokratickým praktikám ve VV řekla, že chce přesvědčit co nejvíce poslanců, aby v tom "dále už nejeli, že toto není normální politika", uvedla redaktorka.
16:10
Svobodová popisuje svá setkání s Jaroslavem Škárkou. "Řekl mi, že dostával od Víta Bárty peníze za loajalitu a že nebude dělat neplechu," uvedla redaktorka. Škárka prý Svobodové řekl, že peníze bokem dostává i šéf strany Radek John.
16:06
Před soudem nyní vypovídá redaktorka týdeníku Respekt Ivana Svobodová, která loni v březnu s kolegou Ondřejem Kundrou publikovala článek o předávání obálek ve VV.
16:02
Dění v soudní síni v jedné z dřevěných lavic přihlíží i režisér Vít Olmer, který Věci veřejné podpořil před sněmovními volbami v roce 2010.
15:57
Soudní maraton pokračuje. Vít Bárta odmítl výrok Aleny Maršálkové, že organizoval mediální masáž proti Jaroslavu Škárkovi. Popřel i to, že by měl možnost ovlivňovat (ne)vydání článků v deníku Blesk či jiných médiích. "Kvůli článku v Blesku jsem přišel o řidičák," připomněl Bárta.
15:44
Maršálková ukončila svou výpověď. Soudce jednání na pět minut přerušil.
15:41
Škárka chtěl od Maršálkové slyšet, kteří novináři měli s Bártou úzké styky. Svědkyně zmínila například bývalého šéfredaktora Blesku Vladimíra Mužíka.
15:29
"Čím jsem vydíral pana Škarku?" zeptal se také Bárta. Podle Maršálkové se jednalo především o dlouhodobou mediální masáž. Bárta také například údajně tlačil na Škárku, ať složí poslanecký mandát.
15:20
Bárta chtěl po Maršálkové uvést příklady témat, které poslanci z jeho strany nemohli prezentovat na veřejnosti. "Na klubu si poslanci mohli říct, co chtěli, ale ven to jít nemohlo," reagovala. Zmínila například kauzu sledování politiků v Praze 11.
15:07
Maršálková také potvrdila tvrzení Kočí, že se na ni John po přijetí peněz obořil a situaci neřešil. K nahrávce, na které Kočí hovořila s členem VV Lukášem Víchem, se Maršálková na dotaz Bártova obhájce nechtěla příliš vyjadřovala. Stejně jako Kočí si totiž myslí, že Česká televize s nahrávkou manipulovala.