Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

12:13
Kočí podle Bárty nepochopila otázku demokratických principů řízení politické strany. "Porady probíhaly v sídle strany za přítomnosti ministrů a jejich týmů. Je potřebné formulovat stanoviska strany k vládním tématům. Jedná se o formát, který drží všechny parlamentní strany," odmítl Bárta diktátorské metody. Šéf poslanců to uvedl ve vyjádření k výpovědi Kočí.
12:08
Kočí se také vyjádřila k dalšímu Škárkově dotazu, který se týkal vlivu podnikatelů Romana Janouška a Tomáše Hrdličky na VV. "Vím, že se mluví o vlivu těchto podnikatelů na Věci veřejné, ale nikdy jsem nebyla svědkem něčeho takového. Pana Janouška jsem nikdy neviděla, pana Hrdličku jsem viděla asi dvakrát," uvedla.
12:04
Škárka se Kočí například zeptal, kdo rozhodl o jeho přesunutí z kandidátky VV v Ústeckém kraji na kandidátku v Plzeňském kraji v předloňských sněmovních volbách. "Vít Bárta," odpověděla Kočí.
11:57
Bárta ukončil dotazování, šéfa poslaneckého klubu VV střídá Jaroslav Škárka.
11:45
Pokračuje "duel" dvou bývalých kolegů: Obžalovaný Bárta se ptá, svědkyně Kočí odpovídá. "Chtěli jsem, aby se Bárta stal předsedou strany a nehrál zákulisní hry a nestrkal před sebe figurky, tedy mě nebo Johna, i když ve skutečnosti vše řídil on," odpověděla na jeden z dotazů Kočí.
11:40
Kočí uvedla, že Bárta stál za zveřejněním článků, které ji měly ukázat v negativních souvislostech.
11:33
Poslanec VV Viktor Paggio měnil výsledky internetových referend členů strany, jak Bárta ukázal, uvedla před soudem Kočí.
11:35
Bárta také chce vědět, co si Kočí představovala pod loajalitou, kvůli které jí měl dát peníze. "Loajalitou mělo být, že přestanu kriticky proti němu vystupovat a stanu se vzornou předsedkyní klubu," odpověděla.
11:29
Svědkyně Kočí se nyní ptá Vít Bárta. Chce vědět, proč se poslanec Škárka loni v březnu nedostavil na jednání poslaneckého klubu, i když s ním byla Kočí nepřímo v kontaktu. "Já jsem jednání nesvolávala, proto jsem nikoho nekontaktovala," odpověděla Kočí.
11:23
Chudoba ukončil dotazování. Kočí nyní odpovídá na otázky Jana Blažka, obhájce poslance Jaroslava Škárky, který dostal od Bárty 170 tisíc korun.
11:18
Obhájce Chudoba se vrátil k dnes již zmíněné nahrávce z rozhovoru Kočí a člena VV Lukáše Vícha. Chtěl například vysvětlit její výrok "máme na účtech 120 milionů na novou stranu". Poslankyně zopakovala, že nahrávku zmanipulovala ČT. Dodala však, že takovou sumu na účtu nikdy neměla.
11:03
Soudce prohlíží smlouvu, kterou kvůli advokátní úschově peněz od Bárty podepsala Kočí a tehdejší PR manažerka poslaneckého klubu VV Alena Maršálková.
10:58
Bártův obhájce se ptá především na detaily a podrobnosti. Například se zajímá o to, jak Kočí postupovala, když peníze od Bárty svěřila do úschovy advokátní kanceláře.
10:54
Kočí popsala, že se se Škárkou domluvili, že omezí své vystupování v médiích. Škárka ale podle ní dohodu nerespektoval zcela důsledně.
10:50
Chudoba se například zajímá o to, jak Kočí konzultovala v době, kdy od Bárty dostala peníze, své kroky s dalším "odměněným" poslancem Jaroslavem Škárkou.
10:40
Jednací sál Obvodního soudu pro Prahu 5 je téměř plný. Velkou část přihlížejících tvoří novináři.
10:37
Státní zástupkyně Vrbová skončila dotazování, Kočí nyní odpovídá na dotazy Bártova obhájce Oldřicha Chudoby.
10:35
Podle Kočí o klíčových záležitostech strany nerozhodovaly její oficiální orgány, ale neformální skupina, ve které kromě ní a Bárty byl například šéf strany Radek John, ministři Josef Dobeš a Kamil Jankovský či současná vicepremiérka Karolína Peake.
10:26
Kočí na dotaz žalobkyně Hany Vrbové líčí, jak při poradách v sídle VV v Praze na Smíchově musela spolu s ostatními na pokyn Bárty odevzdávat mobilní telefony. "Přede dveřmi byli dva bodyguardi, pokud vím, tak z ABL. Měli ruční rám a my jsme museli všechny elektronické přístroje odevzdat. Nevím, co se s mobilními telefony dělo," řekla poslankyně.
10:21
Jednání po několikaminutové pauze pokračuje. Kočí vypovídá, že jako předsedkyně poslaneckého klubu měla čistý měsíční příjem zhruba sto tisíc. "Neměla jsem nejmenší důvod si od někoho půjčovat," uvedla.