Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

10:12
Kočí uvedla, že myšlenky na složení poslaneckého mandátu měla, ještě když byla ve Věcech veřejných. Nyní už ne. "Zůstávám ve Sněmovně proto, abych hájila program, za který jsme byli zvoleni. Nekandidovali jsme za program bezpečnostní agentury," vysvětlila svůj postoj.
10:08
Zvěsti o tom, že Kočí požaduje po Bártovi šest milionů, podle poslankyně šířila její kolegyně Jana Drastichová. "Nikdy jsem si o ně neřekla," prohlásila rezolutně Kočí.
10:03
Kočí hovoří už hodinu a půl. Soudce Šott jí průběžně pokládá otázky.
09:59
O podání trestního oznámení Kočí informovala ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského. Ministr jí údajně řekl, ať to ještě zváží. "Nikdy ale neřekl, zda věří mně nebo Vítu Bártovi," prohlásila poslankyně.
09:55
Kočí zopakovala, že úplatek nenahlásila policii, protože jí nedůvěřovala. "Věděla jsem, jakým způsobem je ministerstvo vnitra řízeno. Obávala jsem se, že se o tom Vít Bárta dozví," vypověděla.
09:46
Výpověď Kočí pozorně sleduje i Bártova žena a místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová. Na začátku dnešního jednání ale odmítla vypovídat.
09:42
Poslankyně popisuje, jak Bárta na jednom jednání poslaneckého klubu VV nabídl, že bude po snížení platů poslancům mzdy dorovnávat. "Proti tomu jsem vystoupila. Jestli to někdo přijal, ale nevím," uvedla.
09:34
Soudce Jan Šott se Kočí ptal i na nahrávku jejího rozhovoru s členem VV z Moravskoslezského kraje Lukášem Víchem. Kočí na ní mluví o tom, že rozkol ve straně vznikal za asistence ODS. Podle poslankyně však s touto nahrávkou manipulovala Česká televize. "Plácala jsem páté přes deváté. Myslela jsem, že mě tím budou vydírat," uvedla Kočí.
09:20
Proti vyloučení Jaroslava Škárky, který také převzal od Bárty peníze, bylo podle Kočí na jednání poslaneckého klubu VV pět poslanců. Kromě ní se jednalo o poslance Rusnoka, Navrátilovou, Suchou a Chaloupku. Stanislav Huml nebyl pozvaný.
09:14
Poslankyně popisuje, jak oznámila úplatek šéfovi strany Radku Johnovi. "Začal na mě řvát, proč jsem peníze dala do úschovy v advokátní kanceláři. Byla jsem naprosto šokovaná, že ministr vnitra protikorupční vlády se neptá, proč mě Vít Bárta uplácí," líčí Kočí. John jí také prý řekl, že její telefon je odposlouchávaný.
09:05
Kočí vypovídá plynule a bez zadrhávání. Je poměrně v klidu.
09:01
Mladá politička popsala, jak jí Bárta dal jako úplatek jednu z obálek, které měl u sebe. "Řekl, abych zase začala být loajální a stmelovala klub. A abych si to přepočítala," řekla soudu Kočí.
09:02
Bárta se během řeči své bývalé poslanecké kolegyně vsedě opírá o dřevěnou stěnu jednací síně. Na svém obličeji projevuje emoce minimálně.
08:59
Kočí detailně líčí události 29. března 2011, kdy jí dal Bárta údajně půlmilionový úplatek. Vesměs se jedná o informace, které už poslankyně dříve řekla médiím. "Byla jsem vyděšená a nebojím se říct, že hysterická," uvedla poslankyně.
08:51
Bártu prý Kočí nejprve ctila a vážila si ho, že jí dal šanci dostat se do Sněmovny ve 25 letech. Pak jí začaly ale vadit nedemokratické praktiky, ke kterým se podle ní Bárta po vstupu do vlády uchyloval. "Moje problémy s Vítem Bártou začaly na konci roku 2010," popsala.
08:46
Kočí popisuje svůj první kontakt s Bártou a začátky ve Věcech veřejných v únoru 2009. "Porady strany tehdy ještě probíhaly v sídle ABL v Krči," prozradila.
08:41
Vypovídá Kristýna Kočí, která obviňuje Bártu z uplácení. "Můj vztah s Bártou byl čistě profesionální. Dalo by se říct, že šlo o vztah nadřízeného a podřízeného," uvedla na začátku poslankyně.
08:38
Začíná druhý den soudního procesu. Manželka Bárty Kateřina Klasnová využila právo nevypovídat.
08:34
Zatím se čeká, než se otevře soudní sál. K soudu již dorazili Vít Bárta a Kateřina Klasnová i Kristýna Kočí.
08:34
Soud pokračuje už druhým dnem.