Pozor na okresní kmotry, radil novým soudcům prezident Zeman

  • 167
Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne jmenoval nového předsedu olomouckého vrchního soudu. Stal se jím jeho současný místopředseda Václav Čapka. Ve funkci tak nahradí Roberta Grygu, kterému končí sedmileté funkční období a znovu jmenován už být nemohl.

Prezident zároveň jmenoval 29 soudců, kteří budou působit na obecných soudech. Skládání slibů přirovnal ke spartakiádnímu cvičení. Zároveň se vyjádřil i ke komentářům některých politiků a novinářů k zastavení stíhání premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo, které označil za „neuvěřitelnou drzost“.  

Čapka začne v Olomouci v říjnu

Čapku do funkce doporučila výběrová komise, na jmenování ho poté navrhla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). O post se ucházel jako jediný kandidát. 

Nyní na soudu pracuje jako místopředseda pro věci trestní.  V minulosti rozhodoval třeba o zvýšení trestů pro obžalované v kauze odběratelů a distributorů nelegálního lihu podnikatele Radka Březiny nebo o odvolání Petra Kramného, kterému potvrdil osmadvacetiletý trest za vraždu jeho manželky a osmileté dcery v Egyptě. 

Vrchní soud v Olomouci by měl Čapka začít vést od října. Miloš Zeman ho vyzval k co nejrychlejšímu rozhodování. O post se ucházel jako jediný kandidát. Nyní na soudu pracuje jako místopředseda pro věci trestní. 

Dosavadního předsedu soudu Roberta Grygu jmenoval do čela Vrchního soudu v Olomouci v září 2012 tehdejší prezident Václav Klaus. Pro další funkční období již nemůže být jmenován. Ústavní soud v roce 2010 zrušil možnost opakovaného jmenování předsedů a místopředsedů soudů. Na nového šéfa tak čeká i pražský vrchní soud. U něj ale zatím komise o návrhu na jmenování nerozhodla. Sejít by se měla ještě tento měsíc.

Převažují ženy

Mezi novými soudci je 18 žen a 11 mužů. Většina jich má za sebou tzv. jinou právní praxi, což znamená, že se na výkon funkce soudce nepřipravovali z pozice justičního čekatele, ale například jako asistenti soudců či vyšší soudní úředníci.

Nejvíce nových soudců - sedm - má zamířit do obvodu pražského městského soudu. Následuje obvod královéhradeckého krajského soudu s pěti kandidáty a ústeckého a ostravského krajského soudu se čtyřmi. Po třech soudcích má působit v obvodu krajských soudů v Českých Budějovicích a v Brně, dva půjdou pracovat do Plzeňského kraje a poslední kandidátka k Okresnímu soudu Praha-západ.

Zeman jmenoval nové soudce naposledy letos v dubnu, kdy opakovaně zkritizoval pomalost českých soudů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video