K zavření škol kvůli epidemii koronaviru byl důvod, odmítl soud žalobu

  • 146
Soud ve čtvrtek zamítl žalobu právničky Venduly Zahumenské, která tvrdila, že dvě opatření ministerstva zdravotnictví o uzavření škol neoprávněně zasáhla do jejích práv. Zásah spatřovala v tom, že musela v době zrušené školní docházky zajistit péči o své dvě nezletilé děti. Soud uvedl, že postup ministerstva byl vzhledem k situaci důvodný. Verdikt je pravomocný.

Žaloba Venduly Zahumenské konkrétně mířila proti mimořádným opatřením ministerstva z 10. března a 15. dubna

Předsedkyně senátu pražského městského soudu Viera Horčicová konstatovala, že to bylo právě a výlučně ministerstvo, a nikoliv vláda, kdo měl pravomoc školy uzavřít. Uvedla, že vládě tuto věc krizový zákon neumožňuje, a ministerstvo správně postupovalo podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Koronavirus v Česku

V rámci akce Hrajeme do oken zahráli bratři Havelkovi seniorům z domu s...
Během koronaviru je v hromadné dopravě povinnost nosit ochranu úst a nosu, ať...
Na oblíbený Sokolský ostrov v centru Českých Budějovic se zase vrací lidé, aby...

Zahumenská k soudu nedorazila, zastupoval ji právník Václav Vlk. Mimo jiné prohlásil, že ministerstvo se „ocitlo ve stadiu absolutní neschopnosti“. Žena po soudu nejprve požadovala zrušení napadených opatření, nicméně ministerstvo je v mezičase zrušilo samo a soud poté připustil, aby právnička žalobu změnila a aby se domáhala ochrany před nezákonným zásahem.

Měnit zákony není proč. Nouzový stav by měl vládě stačit, míní právník

Ministerstvo při čtvrtečním jednání trvalo na tom, že obě opatření vydalo v souladu se zákonem. Podle právníka úřadu Jiřího Kindla bylo uzavření škol logickým krokem.

„Koronavirus se šíří zejména při delším kontaktu v uzavřených prostorách, což je přesně případ školní docházky. Děti sice nepatří k rizikovým skupinám, ale mohou fungovat jako přenašeči,“ poznamenal a připomněl, že v době přijetí prvního z opatření se děti vracely z jarních prázdnin, řada z nich z rizikových zemí, jakou byla Itálie.

Jiný senát pražského městského soudu zrušil před dvěma týdny čtyři další opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb a maloobchod. Vyhověl tak žalobě experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála. Podle pravomocného rozsudku byla opatření nezákonná, protože je vláda nepřijala podle krizového zákona. Kabinet následně opatření přijal v zákonné formě.

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

Ze 17 správních žalob souvisejících s nouzovým stavem, které obdržel v březnu a dubnu, už soud vyřešil desítku. Jenom u dvou  – žaloby Zahumenské a Dostála  – věcně zkoumal jejich obsah. Ostatní buď odmítl, nebo u nich zastavil řízení, zjistila ČTK z justiční databáze. 

Podle mluvčí soudu Markéty Puci bylo důvodem pro zastavení řízení nezaplacení soudního poplatku. Odmítnutí se pak dočkaly žaloby, jež napadaly opatření, která byla v mezičase zrušena buď vládou, nebo soudem na základě Dostálovy žaloby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video