Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ubodal taxikáře, prý se bál zabijáků. Podle psychiatričky byl při smyslech

  7:17aktualizováno  10:22
Městský soud v pondělí odročil projednávání případu šestadvacetiletého Ivana Paschkua, který se při srpnovém soudu přiznal k ubodání taxikáře na Černém mostě. Čin vysvětlit příliš nedokázal. Podle znalkyně z oboru psychiatrie jeho hlavní motivací byly peníze, plánoval totiž řidičovo auto prodat. Za předem naplánovanou vraždu mu hrozí 15 až 20 let nebo i výjimečný trest.

Už na začátku soudce Michal Roubíček sdělil, že jednání bude odročeno kvůli čekání na stanovisko další znalkyně, psychiatričky Gabriely Leblové. Jednání bude pokračovat i v úterý, kdy by měli být vyslechnuti policisté, kteří Paschkua na Černém mostě zadrželi.

Soud při pondělním jednání vyslechl znalkyni Jindřišku Záhorskou z oboru psychiatrie. Podle obhájců je zapotřebí zkoumat, zda je muž v takovém duševním stavu, aby byl vůbec schopen pochopit a vykonat trest odnětí svobody.

Muže přivedla justiční stráž zhruba patnáct minut po začátku jednání. Se svými obhájci mluvil za asistence tlumočníka. Obžalovaný na počátku líčení pozorně pozoroval soudce, poté se nepřítomně zíral před sebe.

Záhorská uvedla, že u obžalovaného nezjistila žádné duševní onemocnění v pravém slova smyslu. Podle psychiatričky byl muž přesně schopný čin popsat a přiznat se k němu. Nevyjádřil soucit či empatii, kromě toho, že sdělil, že je mu líto řidičovy malé dcery.

Záhorská uvedla, že obžalovaný trpí organickou poruchou v důsledku zranění hlavy. Podle znalkyně má mírné problémy se soustředěním. „Je ale schopný vnímat věci, které jsou kolem něj a fungovat v životě,“ dodala psychiatrička.

Jeho hlavní motivací byly peníze

Podle ní mužovou hlavní motivací byl zisk, který mohl získat prodáním auta.„Posuzovaný byl v tíživé finanční situaci, neměl peníze na obživu, ani kde bydlet. Nebyla zjištěna motivace chorobná,“ uvedla znalkyně.

Dodala, že se Paschku bál, že ho jeho rodiče zbaví svéprávnosti. Podle Záhorské obžalovaný nemá dobrý vztah s rodiči, protože byl na ně naštvaný, že mu neposílají peníze. Odmítla, že by se obžalovaný bál, že ho jeho rodiče chtějí zabít.

Znalkyně na základě svého posudku uvedla, že není nutné, aby byl Paschku zavřený do detenčního zařízení či prošel ochranným léčením, protože jeho duševní stav není tak špatný.

„Posuzovaný jako první verzi udával finanční konflikt s rodiči. V dalším výslechu uvedl, že se jich bojí, protože si myslí, že ho chtějí zabít. A pak následně řekl, že by se k nim chtěl vrátit. To není paranoidní produkce, pokud se něčeho bojím, tak stabilně,“ uvedla znalkyně.

Obžalovaný opakovaně uvedl, že se bál o svůj život. „Myslel jsem si, že jestli mě chytnou a půjdu sedět, budu v bezpečí. Měl jsem strach, že mě chtějí zabít, a tak jsem si myslel, že bude lepší, když budu ve vězení,“ řekl u srpnového jednání muž.

Měl jsem strach, že mě chtějí zabít, řekl muž souzený za vraždu taxikáře

Na dotaz soudce, kdo ho chtěl podle něj zabít, odpověděl, že neví. I další části jeho výpovědi vyznívaly zmateně a nesouvisle.

Pashku si podle spisu nechal loni 22. listopadu odpoledne v centru Prahy ve Štěpánské ulici objednat od náhodného kolemjdoucího jízdu přes aplikaci Bolt. V té době už měl podle žalobce v úmyslu řidiče usmrtit a vzít mu auto.

Na zadní sedadlo vozu nastoupil s kuchyňským nožem, který předtím přibrousil zakoupenou ocílkou. Nechal se odvézt do Bryksovy ulice v Praze 9, kde řidiče napadl zezadu. Muž se bránil a snažil se utéct.

Po zavražděném zůstaly dvě děti

Obžaloba uvádí, že Paschku řidiče bodl do oblasti hlavy, krku a zad. Poté mu nůž upadl na přední sedadlo spolujezdce. Zraněný řidič i útočník po zbrani údajně sáhli a začali o ni zápasit. Převahu však měl agresor, který do šoféra podle obžaloby dál bodal. Snažil se mu tak prý zabránit v útěku a v troubení klaksonem, kterým chtěl napadený muž vyvolat rozruch a přivolat pomoc.

Zavražděný muž měl malou dceru, jeho družka čekala v době vraždy další dítě. Trojice pozůstalých se domáhá celkem 1,8 milionu korun za způsobenou nemajetkovou újmu. Dalších 200 tisíc korun žádá ministerstvo spravedlnosti, které touto částkou rodině oběti vypomohlo. „Peníze nemám. Nevím, jak to nahradit,“ řekl k tomu obžalovaný.

Nebyl jsem při smyslech, tvrdí cizinec. U soudu přiznal brutální vraždu řidiče Boltu

Paschku pak tělo muže vyhodil na ulici a s vozem odjel na čerpací stanici, aby auto umyl od krve. Tam ho zadrželi policisté. Pashku má ukrajinské občanství, narodil se ale v Jihlavě, kde jeho rodiče podnikali. Rodina se poté vrátila na Ukrajinu, kde Pashku vychodil 11 tříd školy a podle svých slov měl potom problémy s drogami.

Líčil, že skončil na tři týdny v psychiatrické léčebně poté, co vylezl na památník a zapálil na sobě oblečení. Poté, co se jeho rodiče opět přesunuli do Česka, v Kyjevě utrpěl úraz hlavy, když „se snažil chytit nákladní vůz“. Tvrdí, že následně už drogy nebral.

Odcestoval do Česka za rodiči, od nich z ubytovny ale utekl, protože si myslel, že ho chtějí zabít. Několik týdnů před činem vnikl do supermarketu a ze sklenic tam vyskládal srdce a jméno dívky, kterou kdysi miloval.

16. srpna 2023

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...