Poslanec Evžen Snítilý

Poslanec Evžen Snítilý | foto: Roman Vondrouš, ČTK

Snítilý: Nikdo na mě kvůli hlasu pro Klause netlačil

  • 150
Poslanec ČSSD Evžen Snítilý nelituje, že zvedl při volbě prezidenta ruku pro Václava Klause. Říká, že se předseda sociální demokracie Jiří Paroubek dozvěděl o jeho rozhodnutí tři dny před volbou.

Kdo věděl, že budete volit Václava Klause?
Mluvil jsem asi s desítkou lidí, že mám problém s nominací profesora Švejnara a že mé hlasování může vyústit do nepříjemných konců.

Říkal jste to poslancům ČSSD?
Ano, ale nebudu nikoho jmenovat. Nikomu nepřeji to, co dnes prožívám.

Předseda Paroubek to věděl?
Nevěděl, řekl jsem mu to tři dny před volbou.

Jak reagoval?
Byl překvapený, ale začali jsme o tom diskutovat. Nakonec jsme se dohodli, že celou první volbu nebudu volit nikoho. Ve druhé volbě jsem zvolil Václava Klause a jsem přesvědčený, že jsem se rozhodl správně. Nikdo na mě netlačil a od nikoho jsem nic nedostal.

Proč se objevily informace o vaší spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou?
Jak to mám vědět? Já si ani nechci pomyslet, kdo to udělal.

Chodil jste na vojně na výslechy?
Ano, na základě rozkazů, které slyšeli všichni ostatní. Rodiče byli osmašedesátníci, kteří vystoupili z KSČ, měl jsem nějaké příbuzné v zahraničí, tak asi chtěli vědět tohle. Podrobnosti si nepamatuju.

Podepsal jste něco?
Musel jsem tam podepsat každou svou výpověď. To jinak nešlo.

Víte, kdo vám dnes vyhrožuje?
Mně kromě dopisu s kulkou nikdo nevyhrožoval. Dostávám e-maily, kde nejsou přímé výhrůžky, ale přání, aby rodina umřela na rakovinu.

Proč jste tedy jedním z nejvíce střežených mužů v zemi?
Požádal jsem o ochranu kvůli dopisu s kulkou, ale intenzitu té ochrany určují odborníci. V pondělí jsem se dohodl se soukromou bezpečnostní agenturou, která mi na mé náklady zajistí ochranu.

 Čtěte v MF DNES

Kdo je vlastně Evžen Snítilý? Jakou minulost má za sebou poslanec ČSSD? Čtěte publicistiku v pondělní MF DNES.

.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video