ilustrační snímek | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Strany se předhánějí, kdo dá víc důchodcům. Nestihne se to, varovala Maláčová

  • 278
V honbě za hlasy voličů se strany předhánějí, kdo přidá více důchodcům. Nejnověji jim Piráti slíbili jednorázový příspěvek tisícovku. Sociální demokracie ve Sněmovně neprosadila, aby poslanci ve čtvrtek či v pátek projednali ve druhém čtení vládní návrh, aby se zvýšily důchody o 300 korun nad rámec povinnosti, která vyplývá ze zákona.

Nehlasovali pro to poslanci ANO a ODS a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová varovala, že se kvůli tomu vláda nemusí stihnout včas navýšit důchody.

„Pokud tento týden neproběhne druhé čtení, tak budeme mít skutečně vážné problémy, a apeluji zejména na poslance hnutí ANO, stihnout do 30. září schválit valorizaci důchodů,“ řekla Maláčová poté, když ve Sněmovně neprošel návrh šéfa poslanců ČSSD Jana Chvojky řešit přednostně navýšení penzí.

Na základě zákonných pravidel by se příští rok měly starobní důchody zvednout průměrně o 458 korun. Vláda navrhla, aby to bylo tři stovky více.

Podle propočtů ministerstva práce na plánované dodatečné navýšení bude v příštích třech letech potřeba 32,6 miliardy korun.

Piráti navrhují pro důchodce mimořádný příspěvek tisíc korun

Šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek ve čtvrtek ve Sněmovně oznámil, že Piráti budou chtít pro penzisty kromě navýšení penzí nad rámec zákonné valorizace, jak to navrhla vláda, ještě mimořádný příspěvek.

„Navrhneme vlastní pozměňovací návrh, který poskytne mimořádný příspěvek seniorům ve výši tisíc korun,“ řekl Michálek.

Právě v souvislosti s důchody se začaly strany předhánět v tom, jak původní vládní návrh ještě vylepší. Důchodci jsou totiž významná skupina voličů. Nejen proto, že jich je kolem tří milionů, ale na rozdíl od jiných skupin také k volbám spolehlivě chodí.

Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) bude chtít ještě do zákona přidat speciální bonus 500 korun měsíčně navíc maminkám za vychované děti. S tím přišel předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

SPD tento týden oznámila, že kromě chystaného zvýšení penzí by lidé s penzemi do 15 tisíc korun měsíčně měli dostat ještě navíc měsíční pětistovkový příspěvek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video