Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Poslanci odkládají zákon o evidenci skutečných majitelů, chyběla Benešová

  • 69
Sněmovna se utká o návrh zákona o evidenci skutečných majitelů. Kvůli nepřítomnosti ministryně spravedlnosti Marie Benešové ale návrh poslanci přeřadili až na konec jednání. Poslanec ODS Marek Benda vyslovil obavy, zda se nejedná o obstrukci.

Schvalování Sněmovna odložila na návrh šéfa poslanců SPD Radima Fialy až do přítomnosti ministryně, která se z jednání omluvila. Odklad vedle poslanců SPD podpořili zákonodárci ANO, někteří komunisté a další jednotliví poslanci.

„Tohle pokládám za obstrukci, která má zabránit projednání bodu,“ reagoval Benda.

Kritikům premiéra Andreje Babiše vadí, že má být podle návrhu považován za majitele svěřenských fondů, ale ne za majitele firmy Agrofert, kterou kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů.

Opozici vadí, že vládní návrh zákona o evidenci skutečných majitelů může Babišovi pomoci v situaci, kdy se podezřením z jeho střetu zájmů zabývají orgány Evropské unie.

Ústavně-právní výbor doporučil schválit úpravu, podle níž by skutečným majitelem firem ve svěřenském fondu byl i jeho zakladatel, nebo sporné ustanovení zcela zrušit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video