Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně při projednávání státního rozpočtu na rok...

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně při projednávání státního rozpočtu na rok 2021. (16. prosince 2020) | foto: ČTK

Babiš narazil, když žádal opozici, ať odejde a umožní schválit rozpočet

  • 1667
Premiér Andrej Babiš požádal ve Sněmovně opozici, aby odešla před hlasováním o státním rozpočtu na příští rok ze sálu a umožnila tak přijetí státního rozpočtu. Ale narazil. „Odpískejte ten daňový paskvil,“ opáčil Pirát Mikuláš Ferjenčík, ať vláda stáhne daňový balíček. Vláda tak stále neví, zda zákon roku projde.

Sněmovna přerušila své jednání na polední přestávku ve 12.48 a Babiš znovu orodoval u KSČM, aby mu pomohla.

„Je samozřejmě hlavně potřeba se zbavit Babiše a je potřeba to teď zbourat, aby se ukázalo, jak je ten Babiš neschopný. On to nedokázal. Nedokázal si sjednat podporu. Jak to máme tedy dělat? Tak mi to vysvětlete,“ postěžoval si ve Sněmovně poslancům premiér.

„Pokud chcete něco udělat pro občany této země a pokud nechcete tady ohrozit jejich životy, pokud nechcete ohrozit zvládání pandemie naším státem, tak chci vás požádat a poprosit, pana Bartoše, pana Jurečku, pana Fialu, pana Okamuru, paní Adamovou Pekarovou, pana Filipa a pana Klause, odejděte ze sálu a nechce nás ten rozpočet schválit. Když odejdete ze sálu, tak to bude konstruktivní krok z vaší strany,“ řekl Babiš.

Měla by podle vás opozice umožnit přijetí rozpočtu odchodem ze sálu?

celkem hlasů: 9053
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 23. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

Opozici se jeho výzva velmi nelíbila. „Ze sálu odcházet nehodláme,“ reagoval šéf SPD Tomia Okamura. Pokud nebude rozpočet přijat, bude to podle místopředsedkyně STAN Věry Kovářové vinou chaotického počínání vlády. Pirát Ferjenčík označil vládní návrh státního rozpočtu jen za cár papíru, který umožňuje vládě ANO a ČSSD doklopýtat až do voleb.

Odejít z jednacího sálu odmítl i šéf poslanců lidovců Jan Bartošek. „I vy sám víte, že ten materiál je mrtvý. Celým rozpočtem lžete občanům,“ opáčil premiérovi. Poslankyně Trikolóry Tereza Hyťhová označila Babišovu výzvu k odchodu ze sálu za přidrzlou.

Pro rozpočet se schodkem 320 miliard korun budou hlasovat poslanci ANO a ČSSD. Ale to je dost možná vše. „Rozpočtové provizorium si nemůžeme dovolit,“ řekla poslancům ministryně financí Alena Schillerová.

Opoziční demokratické strany odmítají rozpočet podpořit, protože čísla v něm nejsou podle nich reálná. Argumentují třeba, že v rozpočtu vůbec nejsou zaneseny dopady vládního daňového balíčku, který počítá se zásadní změnou u daní z příjmu - se zrušením superhrubé mzdy a s daněmi z příjmu z hrubé mzdy ve výši 15 a 23 procent.

Babiš slyšel opět podmínku KSČM vzít peníze armádě

Komunisté, kteří dosud vládu tolerovali a podporovali, odmítají pro rozpočet zvednout ruku, pokud nebude odebráno 10 miliard armádě. To je ale pro vládní strany nepřijatelné.

„Nikdo nemůže očekávat, že by ČSSD škrty v obraně podpořila,“ řekl předseda sociální demokracie, ministr vnitra Jan Hamáček.

Babiš a Schillerová s komunisty znovu jednali i v přestávce před odpoledním pokračováním jednání. Komunisté jim zopakovali podmínku přesunu deseti miliard korun z obranné kapitoly do rozpočtové rezervy.

Schodkový rozpočet, který vláda navrhla, následuje podle ministryně financí Schillerové kvůli nejhlubší recesi od druhé světové války.

Jednání vládě o podpoře rozpočtu nabídl předseda SPD Tomio Okamura. Hnutí Svoboda a přímá demokracie předložilo velké množství pozměňovacích návrhů a právě o nich se chce Okamura s vládou bavit. Jeho SPD například odmítá podporovat ty neziskové organizace, které považuje za politické.

Také komunista Zdeněk Ondráček se podivoval nad tím, že stát přispívá na činnost neziskových organizací, které jdou proti jeho zájmům.

Dobrý hospodář si vytváří rezervy, řekl šéf KSČM Filip

Premiér Andrej Babiš a Schillerová ještě v úterý večer marně přemlouvali komunisty, aby pro vládní návrh hlasovali. „Nebereme ministerstvu obrany žádné zvýšení,“ hájí návrh komunistů přesunout 10 miliard korun do rozpočtové rezervy předseda KSČM Vojtěch Filip. Ti, kdo to napadají, to podle něj dělají jen z ideologických důvodů. „Dobrý hospodář si vždy vytváří rezervy,“ řekl Filip ke kategorickému požadavku komunistů.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš v úterý zmínil, že by komunističtí poslanci mohli při hlasování odejít ze sálu a tím snížit kvórum. Ani to by ale vládě k většině nestačilo. Musela by na svou stranu získat ještě jednoho opozičního poslance, aby hlasoval pro rozpočet či přemluvit dva jiné, aby opustili sál společně s komunisty.

Hrozí tak proto, že Česko bude začátkem příštího roku hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Každé ministerstvo a státní úřad by pak mohl čerpat maximálně jednu dvanáctinu svého rozpočtu z roku 2020 do doby, než bude schválen rozpočet na příští rok.

Nepodpoříme špatný rozpočet, řekl šéf ODS Fiala

„Nemáme v úmyslu přebírat zodpovědnost za takto špatně připravený rozpočet,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.  Poukázal na to, že Babišova vláda v minulosti prokázala, že se s komunisty vždy domluví.

Předseda lidovců Marian Jurečka řekl, že ho kvůli rozpočtu oslovili premiér Babiš i ministryně Schillerová. „Ale ten rozpočet, jak je sestavený, tak je prostě špatný pro občany České republiky,“ řekl. Podotkl, že koalice dosud s opozicí vůbec nehodlala nic konzultovat. „Teď, když jí tak strašně teče do bot, kdy i komunisté ji poslali k šípku, aby za námi přišla, a my řekli, že to teď podpoříme, to nedává logiku,“ uvedl Jurečka.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že vláda rezignovala na rozpočtovou odpovědnost. Podivila se, že při jednání o tak klíčovém návrhu, jako je státní rozpočet, jsou lavice členů vlády prázdné a chybí i premiér Babiš. Návrh rozpočtu označila za „vyfabulovaný“.

Poslanci navrhli v rozpočtu přesuny peněz zhruba za 280 miliard korun, chtějí přidávat peníze třeba na sociální služby, školy a na kulturu. Peníze chtějí brát mimo jiné z agropotravinářských podpor, z náhrad za slevy na jízdném, z dotací na obnovitelné zdroje, z odvodů do Evropské unie a z peněz na obsluhu státního dluhu.

Podle prvního místopředsedy ČSSD Romana Onderky strana podpoří ve shodě s ANO dva pozměňovací návrhy. Podle prvního by měla být o 300 milionů korun navýšena kapitola ministerstva kultury v oblasti živého umění, podle druhého by měl vzrůst o 100 milionů korun rozpočet horské služby. „Jsem rád, že jsme se dohodli na tom, které pozměňovací návrhy budou koaliční,“ řekl ve Sněmovně Onderka.

27. října 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video