Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová chystá cestu parlamentní delegace na Tchaj-wan. | foto: Petr Topič, MAFRA

Pekarová Adamová se vydá i s podnikateli na Tchaj-wan, účast SPD neočekává

  • 210
Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová chystá cestu delegace Sněmovny i za účasti podnikatelů na Tchaj-wan. Pekarová iDNES.cz řekla, že cesta se uskuteční v březnu a že je o ni velký zájem. Měli by se jí zúčastnit i zástupci dalších politických stran. „Ale nepočítám s tím, že by jel někdo z SPD,“ řekla šéfka Sněmovny. Zástupci SPD s ní totiž na její zahraniční cesty nejezdí.

„Navážeme tak na cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila,“ uvedla Pekarová Adamová při setkání s novináři. Užší kontakty s Tchaj-wanem nastartovala před dvěma lety výprava předsedy Senátu v čele s Milošem Vystrčilem. Uskutečnila se přes hrozby a protesty Číny a nesouhlas Hradu či představitelů tehdejší vlády Andreje Babiše.

Cesta parlamentní delegace na Tchaj-wan bude podle šéfky Sněmovny zhruba týdenní a pokračovat by mohla ještě do Jižní Koreje, o tom ale ještě není rozhodnuto.

Vyřešit bude třeba to, že letadlo nebude moci na Tchaj-wan letět přes území Ruska, které rozpoutalo válku proti Ukrajině, ani přes území Číny, která alergicky reaguje na jakékoli snahy o legitimizaci Tchaj-wanu, jenž považuje za svoji provincii.

5. září 2020

Když nefunguje V4, fungují jiné cesty, říká šéfka Sněmovny

Pekarová Adamová řekla, že v příštím roce jsou naplánovány také cesty vedení Sněmovny do Izraele, USA a do pobaltských států.

Sněmovna čelila kyberútoku, když odsoudila Rusko

Když Sněmovna přijala usnesení, že režim v Rusku je teroristický, následoval kybernetický útok na českou dolní komoru parlamentu. „Podařilo se ho odvrátit,“ řekla předsedkynq Sněmovny \ šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová při setkání s novináři.

„Když nefunguje V4, fungují jiné cesty,“ řekla Pekarová Adamová v narážce na to, že zatímco Česko, Polsko a Slovensko podporují stejně jako pobaltské země Estonsko, Lotyšsko a Litva ruským agresorem napadenou Ukrajinu, Maďarsko odmítá, aby přes jeho území směřovaly zbraně na pomoc Ruskem napadenému státu.

Maďarský premiér Viktor Orbán, s nímž se má ve čtvrtek v Košicích setkat při jednání předsedů vlád zemí V4, vzbudil navíc rozruch tím, že na přátelské fotbalové utkání Maďarsko - Řecko přišel se šálou s mapou takzvaného Velkého Maďarska, včetně části Zakarpatské Ukrajiny, Slovenska, Rumunska i Chorvatska. Sousední státy Maďarska proti tomu ostře protestovaly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video