Tomio Okamura na sjezdu SPD

Tomio Okamura na sjezdu SPD | foto: ČTK

Poslanci dali šanci návrhu SPD zakázat šíření nenávistné ideologie

  • 1091
Poslanci podpořili v prvním čtení návrh hnutí SPD Tomia Okamury změnit trestní zákoník, aby byla výslovně zakázána propagace ideologie směřující k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásající náboženskou zášť. Za to by měl hrozit trest až pět let, stejně jako když někdo propaguje nenávistné hnutí.

Pro zamítnutí návrhu bylo jen 29 ze 130 poslanců. Na hlasování jednotlivých poslanců se můžete podívat zde.

„Zakázat propagaci a šíření nenávistných ideologií je náš dluh k odstranění nedostatků platného zákona, který neřeší otázku ideologií propagujících nenávist ke skupinám lidí na základě rasy, pohlaví, víry či národnosti,“ řekl poslanec SPD Jiří Kobza.

„Náš návrh nepřišel z čistého nebe. Je reakcí na konkrétní soudní proces s předsedou muslimské obce v Praze Vladimírem Sáňkou, který ukázal, že trestní zákon má formální mezeru. Lze ho totiž v současnosti vyložit tak, že postihuje pouze propagaci konkrétního hnutí, které hlásá potlačování svobod, ale nikoliv samu ideologii, která nenávist a likvidaci lidských práv představuje a propaguje,“ prohlásil šéf SPD Tomio Okamura.

Vláda k návrhu zaujala neutrální stanovisko a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek už ve středu řekl iDNES.cz, že ANO je připraveno pustit návrh do dalšího jednání ve výborech. SPD Tomia Okamury jedná s premiérem v demisi Andrejem Babišem o možnosti tolerance vlády.

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán, který je tvrdě proti tomu, aby ANO spolupracovalo s SPD, si z návrhu Okamurova hnutí ve Sněmovně utahoval. „Já proti případnému zpřísnění trestnosti hlásání nenávisti nic nemám, jakkoli si myslím, že to možná dopadne i na některé navrhovatele,“ řekl Pelikán. „Invektivy pana Pelikána vůbec nechápu,“ ohradil se Okamura.

Před rozšiřováním verbálních trestných činů varovali Piráti

„Proti ideologiím nebo nepravdám se nebojuje zákazy. Proti ideologiím se bojuje argumenty,“ řekl místopředseda Sněmovny, Pirát Vojtěch Pikal.

„My si myslíme, že razantní rozšíření verbálních trestných činů v České republice nedává příliš velký smysl. Naopak si myslíme, že by bylo na místě se na ty verbální trestné činy podívat a zvážit, jestli některé nejsou v trestním zákoníku nadbytečné a neměly by se některé ty otázky řešit spíše občanskoprávně. Takže já rozhodně navrhuji zamítnutí tohoto zákona,“ uvedl také jeho kolega z klubu Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Před návrhem SPD varoval také poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. „Myslím, že se tady všichni shodneme, bez ohledu na to, jestli se hlásíme k té či oné politické straně, že propagace islámského extremismu a nějaká celková radikalizace některých skupin obyvatel v celém evropském prostoru, to se nejedná jenom o Českou republiku, je závažný bezpečnostní a společenský problém. Ale nenabíhejme tady na vějičku SPD a jejich zcela zjevně laciné řešení,“ řekl Výborný.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video