Rakušan: Kvůli korespondenční volbě jsme schopni strávit pár nocí ve Sněmovně

  • 449
Sněmovna se brzy utká o zavedení možnosti korespondenční volby ze zahraničí, což navrhl Senát. „Pro mě osobně je to věc zásadní, pro kterou jsme schopni strávit i pár nocí ve Sněmovně,“ řekl ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan. „Nemůžeme stále pracovat s tím, že to zpomalí chod Sněmovny,“ řekl Rakušan.

„Česká republika je jednou z pěti posledních zemí Evropské unie, kde korespondenční volba ze zahraničí není umožněna,“ řekl ve Sněmovně předseda Pirátů, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

V Německu korespondenční volba funguje dokonce od 50. let minulého století, argumentuje šéf Pirátů. Vládní koalice bude prosazovat přijetí senátního návrhu, který s možností korespondenční volby počítá. Její potřebu ukázala i covidová pandemie, řekl šéf Pirátů.

Podle současných pravidel mohou Češi v zahraničí hlasovat jen na velvyslanectvích, což je časově i finančně nákladné pro krajany, kteří žijí daleko od jejich sídel.

„Budu usilovat o to, abychom tento dluh vůči Čechům v zahraničí vyrovnali co nejdřív,“ uvedl dříve ministr zahraničí za Piráty Jan Lipavský.

Zásadně negativní postoj ke korespondenční volbě ze zahraničí má opoziční SPD. Předseda poslanců SPD Radim Fiala ji dříve označil za evidentně protiústavní, protože nezaručí tajné a rovné hlasování.

Správce komunikace bude moci v řádu dnů odstranit nelegální poutače, navrhl Lochman

Poslanci projednali v úterý ve druhém čtení přeměnu nynější příspěvkové organizace Ředitelství silnic a dálnic na stejnojmenný státní podnik.

Poslanec hnutí STAN Ondřej Lochman navrhl pozměňovací návrh, aby správce komunikace mohl v řádu dnů odstranit nelegální poutače u silnic.

„Tato úpravy má dopadnout pouze na ty společnosti, které porušují zákon nebo se pohybují na jeho hraně, a kazí tak jméno těm, kteří hrají fér,“ říká Lochman.

Silniční správní úřad poskytne na žádost správci nebo vlastníkovi informaci, zda je reklamní zařízení na pozemní komunikaci, na pomocném silničním pozemku nebo v ochranném pásmu na základě povolení, či nikoli. Pokud reklamní billboard nebude mít patřičné povolení, bude ho muset správce či vlastník komunikace odstranit.

Poslanci jednali také o místních poplatcích

Poslanci projednávali ve druhém čtení i novelu, která upravuje vyměřování místních poplatků. Lázeňská města by podle ní mohla vybírat pobytový poplatek i v případě lázeňské péče, která je plně hrazená ze zdravotního pojištění včetně platby za ubytování.

Skupina vládních poslanců usiluje oa razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad.

Jste obecně pro zvýšení poplatků vybíraných obcemi?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 25. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video