Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček při rozhovoru pro MF DNES (25. listopadu 2020) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Lipavský žádá omluvu od Havlíčka za tvrzení, že Piráti nechtějí jádro

  • 51
Poslanec Jan Lipavský vyzval vicepremiéra Karla Havlíčka k omluvě, protože uvedl, že Piráti nechtějí stavět jádro. „Já vůbec nevím, jak jste na to přišel. Uvádíte to opakovaně. A já se domnívám, že to není nic jiného, než lež,“ řekl Lipavský řekl při projednávání zákona o opatřeních k přechodu k nízkouhlíkové energetice. Havlíček nereagoval.

„Kdybyste se podíval na naše mediální výstupy, tak velmi dobře víte, jak o jádru hovoříme, že máme velmi konstruktivní připomínky,“ řekl Pirát Lipavský. Havlíčkovi vytkl, že se pravděpodobně chce zalíbit určitým zájmovým skupinám.

Poslanci pokračovali v jednání o zákonu o opatřeních k přechodu Česka k nízkouhlíkové energetice, který se týká výkupní ceny elektřiny z chystaného nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany, celé dopoledne.

Část opozice prosazuje, aby se do zákona dostalo, že stát nebude smět do tendru pustit firmy z Ruska a Číny.  „To, že chce vláda oslovit Rusko, je hazard s budoucností,“ řekla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Opozice ale nemá pro zahrnutí této podmínky do zákona podporu vlády, a tak se snaží zabránit tomu, aby došlo k hlasování.

Řečnická vystoupení byla již omezena na dvakrát deset minut, a tak kritici návrhu zákona využívají k oddalování hlasování o něm i dvouminutové faktické poznámky. Legislativní odbor Sněmovny ve středu odmítl pokus šéfa KSČM Vojtěcha Filipa utnout odpůrce zákona tím, že se jim i faktické poznámky budou započítávat do limitu 20 minut pro vystoupení k zákonu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video